Читај ми!

Сузавац и шок-бомбе у Скопљу

Двадесет особа је повређено када се неколико хиљада демонстраната сукобило с полицијом у Скопљу током протеста због пресуде шесторици Албанаца, осуђених на доживотну казну затвора. Пресуда је донета за убиство петорице младих Македонаца у Смилковцу, надомак Скопља 2012. године. Зграда суда демолирана. Полиција употребила сузавац и шок-бомбе.

Сукоби су избили у македонској престоници пошто је неколико хиљада младих Албанаца напало кордон полиције који је обезбеђивао протест. Повређено је 20 особа, међу којима и припадници полиције, саопштио је македонски МУП.

Неки од повређених задобили тешке, али не и повреде опасне по живот, рекао је портпарол МУП-а Иво Котевски, наводи агенција МИА.

Демонстранти су бацали камење испред зграде суда, а полиција је одговорила шок-бомбама како би их спречила да дођу до зграде владе. Зграда суда је потпуно демолирана.

Затим је испаљен сузавац како би се демонстранти приморали да се врате у део града који је претежно насељен Албанцима.

Демонстранти су носили пароле "Желимо правду" и "Ми нисмо терористи". Узвикивали су и: "Алаху Акбар" и "УЧК".

Позив на протест упућен је преко друштвених мрежа у организацији, како се наводи, активиста за људска права и чланова породица шесторице Албанаца, ухапшених у опсежној акцији македонске полиције "Монструм".

У тексту у којем се позива на протест пише да је подршка дошла из многих удружења и друштава за заштиту људских права, албанских организација у дијаспори и јавних личности.

Алил Демири, Африм Исмаиловић, Агим Исмаиловић, Фејзи Азири, Хаки Азири и Сами Љута су пред Кривичним судом у Скопљу проглашени кривим за убиство петорице Македонаца на православни Ускрс 2012. године.

Они су осуђени на доживотни затвор, најдужу могућу казну за кривично дело тероризма.

Позив на прекид насиља

Европска унија, Сједињене Државе, ОЕБС и НАТО су у заједничком саопштењу позвали грађане Македоније да се уздрже од насиља.

У заједничком саопштењу делегације ЕУ, амбасаде САД у Скопљу и мисија ОЕБС и НАТО у Македонији апелује се на грађане и државно руководство да се уједине и у духу конструктивног дијалога се позабаве проблемима који негативно утичу на међусобно разумевање и међуетничке односе у Македонији, пренела је македонска агенција МИА.

"Сви грађани имају право на протесте и изражавање свог мишљења на миран начин, али немају право да чине деструктивна, насилна дела", упозорава се у саопштењу.

"Сваки међуетнички инцидент или покушај подстицања нетолеранције даје прилику за политизовање или искоришћавање ситуације у политичке сврхе, али исто тако пружа шансу и за отварање дијалога и ојачавање односа између различитих етничких заједница. То је прилика за политичке лидере да се заузму за успостављање интегрисане државе која поштује различитост", истакли су ЕУ, САД, ОЕБС и НАТО.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво