Читај ми!

Протести у Тузли, Зеници и Сарајеву

Нови протести у Федерацији БиХ. На улицама Тузле углавном радници фирми доведених до стечаја. Демонстранти у Зеници траже нестраначку владу. У Сарајеву се окупило неколико стотина грађана који су поново блокирали саобраћај у близини Председништва.

Стотине демонстраната поново су се окупиле у Тузли и Зеници, незадовољне социјалним положајем, а протести су настављени и у Сарајеву, иако су привукли знатно мање учесника.

На улицама Тузле нашли су се углавном радници фирми доведених до стечаја који су и подстакли почетак протеста у том и другим градовима Федерације БиХ, 5. фебруара.

Радници су најпре протестовали пред седиштем кантоналног суда и тужилаштва где су тражили брже процесуирање одговорних за лошу приватизацију фирми чији је крајњи резултат њихова пропаст.

Током шетње тражили су и остваке општинских власти и што брже именовање нове кантоналне владе.

Иако је Влада Зеничко-добојског кантона јуче и званично дала оставку, незадовољни грађани се тиме нису задовољили. Напротив, више од 500 демонстраната окупило се и данас у протестној шетњи у којој су тражили нестраначку владу, ревизију приватизација, смањење плата у јавном сектору, пренели су медији у БиХ.

У Сарајеву се окупило неколико стотина протестаната, који су поново блокирали саобраћај у близини Председништва БиХ. Скуп се претворио у неку врсту јавне трибине са које је, преко разгласних уређаја, тражена оставка владе ФБиХ.

Истовремено, Представнички дом Парламента окончао је дводневну ванредну седницу на којој је закључено да разумеју оправдане захтеве незадовољних грађана, али и да је у садашњим условима неопходно очувати уставни поредак и безбедност.

Истовремено се инсистира на откривању починиоца и организатора нереда од 7. фебруара, када су гореле зграде државних институција у Сарајеву и неколико других градова, а од правосуђа се тражи да што хитније процесуирају доказане случајеве приватизационе пљачке и привредног криминала.

Од кантоналне владе је затражено да припреми предлоге закона којим би се смањила примања изабраних и именованих функционера, а расположива буџетска средства усмерила ка социјално угроженим категоријама становништва.

Иначе, на овој седници је директор Федералне управе полиције Драган Лукач упозорио да "постоје озбиљне најаве" о поновним масовним демонстрацијама 7. марта у Сарајеву, тачно месец дана од демонстрација које су ескалирале нередима у више градова ФБиХ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво