Читај ми!

Настављени протести у Сарајеву

Грађани Федерације БиХ и данас протестовали. У Сарајеву био блокиран саобраћај код Председништва БиХ и код Хигијенског завода. На пленуму грађана расправљало се о дефинисању захтева властима. Образоване радне гупе.

У више градова Федерације Босне и Херцеговине грађани су поново били на улицама, где већ данима изражавају незадовољство политичком елитом нивоом животног стандарда.

У Сарајеву је, осим улице код Председништва БиХ, била блокирана и раскрсница код Хигијенског завода, па трамваји саобраћају само од Илиџе до Скендерије. Они узвикују "Оставке, оставке".

Међу незадовољнима је, како је пренео сарајевски Дневни аваз, био и демобилисани борац Мујо Пореџић који је, рекао, дошао да протестује против власти која константно вара народ.

"Ова власт, као и све претходне у последњих 20 година, само су се такмичиле ко ће више да опољачка народ. И ја сам био један од оних који су гласали за њих, а ниједно од својих обећања нису испунили. Преварили су народ", рекао је Пореџић за Аваз.

На састанку Пленума грађана расправљало се о дефинисању захтева властима. Формиране су и радне групе, међу којима је за медије, за формулисање захтева, за правна питања, за међупленумску сарадњу, за протесте и за логистику.

Протести ће од сутра трајати од 12 од 17.30 часова.

Филе: ЕУ чује гласове са улица

Европски комесар за проширење Штефан Фуеле допутоваће сутра у БиХ где ће боравити два дана.

Иако су медији најављивали заједнички долазак Филеа са високом представницом ЕУ за спољну политику и сигурност ЕУ Кетрин Ештон, њен долазак још није званично потврђен.

Филе је у изјави пред долазак у Сарајево рекао да с великом забринутошћу прати последње догађаје у Босни и Херцеговини, додавши да не треба сумњати да је ЕУ чула гласове са улица Тузле, Сарајева и многих других места.

"Ако БиХ стагнира, то је супротно свему за шта се ЕУ залаже", написао је Филе у изјави коју је пренела Делегација Европске уније у Сарајеву.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен сматра да је у БиХ на делу социјални бунт и то на целој њеној територији, а не само у Федерацији, где претежно живе Бошњаци и Хрвати. Он сматра да се о демонстрацијама у градовима ван Федерације није извештавало.

Како су пренели медији у БиХ, Соренсен тврди да се он и његове колеге строго противе свим покушајима да се скорашњи догађаји у БиХ искористе за подизање националних тензија, између осталог, и преко медија.

За њега је природно то што су се у захтеву неких демонстраната нашли и политички захтеви за укидање кантона, па чак и ентитета.

Редитељ Емир Кустурица је рекао да је народни бунт у Федерацији БиХ апсолутно изрежирани концепт против РС и стварање унитарне Босне, упитавши која то гладна маса руши и пали у једном дану четири најозбиљније институције у држави.

У дводневну званичну посету Сарајеву у понедељак стиже Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, док се долазак европске комесарке за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон очекује крајем идуће седмице, потврђено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво