Јосиповић незадовољан међунационалним односима

Постоји "одређени поремећај" у међунационалним односима у Хрватској, рекао Иво Јосиповић. Због тога сам покренуо иницијативу за консензус о увођењу ћирилице у општинама у којима су Срби трећина становништва, нагласио хрватски председник.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да у тој земљи постоји "одређен поремећај" када је реч о међунационалним односима, истакавши управо зато покренуо иницијативу о постизању консезуса око увођења ћирилице у градовима и општинама Хрватске где Срби чине више од једне трећине укупног становништва.

Према Јосиповићевим речима, поремећени одности су нешто што Хрватској не треба, зато он позива све релевантне факторе да размисле о томе како међунационалне односе учинити стабилнима и бољим.

Хрватски председник је додао, како преноси Хина, и да је из изјава видео да много политичара не мисли слично као он, па се може ''само надати да су они у праву, а не ја".

Јосиповић је у понедељак предложио покретање широке јавне расправе у друштву како би се постигао консензус о односу према мањинским заједницама, а након протеста у Вуковару поводом постављања двојезичних натписа на појединим зградама локалне и државне управе.

Како је навео, двојезичне натписе у Вуковару требало би да постављају заједно представници локалне власти, српског народа и бранитеља.

Премијер Зоран Милановић је, међутим, јуче рекао да нема потребе за таквом иницијативом, јер постоји Уставни закон о правима националних мањина, који само треба применити.

Када је реч о примени тог закона, Јосиповић је рекао да слаже са Милановићем.

Први покушај постављања двојезичних натписа на зградама локалне и државне управе у Вуковару обележили су жестоки протести хрватских ветерана, који су, упркос великом броју полиције, неколико плоча разбили, а неколико полицијаца повредили.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво