Несрећа на Охридском језеру

Погинуло 15 особа, углавном бугарских држављана, када је туристички бродић који је пловио Охридским језером потонуо. Спасена 53 путника. Међу туристима није било држављана Србије. Бродић био регистрован за 42 особе.

У несрећи која се догодила јутрос око 10:45, када је туристички бродић "Илинден" потонуо у Охридско језеро, погинуло је према последњим информацијама 15 људи, док је троје нестало. Спасено је више од 50 особа, који су после указане лекарске помоћи превезени у хотел "Метропол".

Ипак, није јасно да ли је број жртава тачан, јер су поједини македонски медији јавили да су страдале 22 особе. 

Како незванично сазнаје РТС, међу путницима на броду није било држављана Србије.

Туристички бродић "Илинден" превозио је 74 путника, од који 62 бугарских држављана, иако је брод био регистрован само за 42 особе. Бродић је путовао до Светог Наума.

Агенција МИА саопштила је да се брод одједном преполовио на два дела и потонуо око 200 метара од обале, у близини аутокампа у месту Лагадин, десетак километара удаљеном од Охрида. Капетан брода рекао је да се брод одједном преврнуо на десну страну и потонуо.

Спасилачке екипе још увек извлаче тела страдалих путника.

Портпарол полиције Иво Котевски рекао је агенцији Бета да је идентификација жртава отежана, јер путници углавном нису имали лична документа код себе.

У спасавању путника помагали су рониоци, припадници Македонске полиције, који су били у близини на тренингу, а и туристи из аутокампа који су властитим глисерима извлачили путнике.

На Охриду су стигли и председник државе Ђорђе Иванов, министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, министар саобраћаја Миле Јанакијевски и министар здравља Бујар Османи.

Бугарски преседник Георги Прванов допутовао је вечерас у Охрид где је с македонским председником Ђорђем Ивановим посетио преживеле.

Авионом бугарске Владе вечерас је 39 преживелих бугарских држављана, међу којима и тешко повређена Венета Јанева, отпутовало за Софију. Бугарски председник остаје у Охриду.

На позив македонског Министартсва транспорта и веза, Хрватска ће послати четири стручњака за унутрашњу пловидбу који ће помоћи у утврђивању узрока несреће и околности под којима је настала.

Капетан брода који има 23 године још се налази на испитивању у полицији.

Македонски министар саобраћаја Миле Јанакиевски поднео је оставку из моралних разлога, јавља Мафкас.

Оставка Јанакиевског је очекивана и представља високо морални чин, мада је, како сазнаје Макфакс, Влада вероватно неће прихватити због његовог досадашњег успешног руковођења сектором саобраћаја.

Бугарска је најавила да ће за преживеле путнике послати ванредни авион који ће их вратили натраг.

Македонска влада заказала је за вечерас ванредну седницу поводом несреће, а одлучено је да сутрашњи дан, 6. септембар, буде проглашен даном жалости.

Најпопуларније македонско туристичко место, Охридско језеро, сваке године посети на десетине хиљада домаћих и страних туриста. Дубина језера достиже 289 метара.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво