Читај ми!

Вуковар, нереди због ћириличних табли

Одложено започето постављање двојезичних табли у Вуковару. Представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара испред зграде Пореске управе чекићем разбили и скинули плочу, а потом је одстранили и са зграде вуковарске полиције. Четири припадника интервентне полиције повређена. Иво Јосиповић осудио инциденте.

На јавним установама у Вуковару јутрос је почело постављање двојезичних табли на латиничном и ћириличном писму, да би нешто касније то било одложено. Постављање табли омета група грађана и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који су прво испред зграде Пореске управе чекићем разбили и скинули плочу, а потом је уклонили и са зграде вуковарске полиције.

Двојезичне табле поподне су поново постављене на зграде Хрватског завода за пензијско осигурање и Хрватског завода за запошљавање у Вуковару, јавио је информативни портал "index.hr".

Према том извештају, постављање табли поново је почело у поподневним часовима, што је обезбеђивала интервентна полиција.

Хрватски председник Иво Јосиповић осудио је инциденте у Вуковару. Према његовим речима, требало је објаснити људима зашто је добро да се поштују двојезичност и различитост.

"То је осетљиво питање и треба имати разумевања за бол људи којима је родбина страдала у Вуковару. Међутим, управо је одговорност свих у политици, без обзира на то да ли су странке у опозицији или на власти, да објасне зашто је за Хрватску добро да се поштује двојезичност и друго писмо", рекао је Јосиповић за Хрватски радио.

Влада Хрватске је, као "шовинистичко насиље", оценила насилно уклањање јутрос постављених двојезичних табли у Вуковару.

Министарство унутрашњих послова Хрватске саопштило је да је у Вуковару приведено више људи осумњичених да су извршили кривична дела током протеста.

Око 300 демонстраната протестује пред зградом полиције захтевајући осумњичени буду пуштени на слободу, што је полиција одбила.

Током нереда повређена су четири припадника интервентне полиције, два полицајца и две полицајке, потврђено је Хини у полицији. 

"Покушано је постављање плоча на зграду Државне управе, али је због демонстраната то одложено и у овом тренутку не могу рећи хоће ли бити и када постављене", потврдио је Хини представник вуковарско-сремске Канцеларије државне управе Горан Бошњак.

Јутарњи лист прецизира да су демонстранти насрнули на полицајце и чекићем прво разбили плочу испред Пореске управе.

Загребачки дневник наводи да је око 11 часова више од 50 демонстраната дошло пред зграду Пореске управе, испред које је стајало седам припадника интервентне полиције, међу којима и две жене.

"Одједном су насрнули на њих, сатерали их уз стаклени зид и чекићем разбили и скинули са зграде двојезичне плоче с натписом пореске управе. Трајало је то око минут и по, након чега су се демонстранти повукли, као и полицајци од којих је један у гурању задобио повреду и повукао се држећи се за врат, док се једна полицајка болно држала за раме", пише Јутарњи.

Након што су скинули плочу, незадовољни грађани су кренули према згради полицијске станице где, преноси Хина, двадесетак полицајаца није успело да их спречи у намери да насилно уклоне плочу.

Демонстранти су се разишли око 13.30, али је председник Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислав Јосић најавио да ће се сутра поново окупити уколико нове двојезичне плоче освану.

Како преноси Хина, Јосић је рекао да је Вуковар мултиетнични град и да нико никога не спречава да поступке води на свом језику, да добија двојезична документа, али да су двојезичне плоче "понижење за Вуковар" и да у том граду "нису прихватљиве".

Јосић је поручио да ће се, како је и најављивано, двојезичне плоче у Вуковару скидати и убудуће и упозорио све хрватске политичаре да "добро размисле" и да "добро пазе шта раде".

Хрватски министар управе Арсен Баук сматра да је постављање натписа на ћириличном писму у складу с ранијим најавама и договорима.

"Сматрам да све ово што се сада догађа на неки начин има политичке мотиве", рекао је Баук.

У раним јутарњим сатима двојезичне плоче постављене су на зградама полицијске станице и Пореске управе. Међутим, представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара спречили су да табла буде постављена на Канцеларију државне управе Вуковарско-сремске жупаније.

Наиме, по сазнању да је почело постављање плоча с ћириличним натписима, испред Канцеларије државне управе почели да се окупљају грађани и чланови Штаба.

Стигли су и припадници интервентне полиције тако да је од седам часова зграда практично била блокирана, а око ње је педесетак полицајаца и стотинак грађана. Неколико вуковарских жена село је на пут у Жупанијској улици и блокирало саобраћај.

Уставни Закон о заштити права националних заједница и мањина налаже да свака национална мањина која чини више од трећине становништва неке локалне самоуправе, има право да на њеном језику и писму буду постављени јавни натписи и ознаке.

Према последњем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва.

Највећи отпор према ћирилици је управо у Вуковару и потиче углавном од десних странака и удружења ветерана последњег рата.

Из Владе Хрватске, коју предводи Социјалдемократска партија, више пута су поручили да ће плоче с двојезичним натписима бити постављене где год за то има потребе, па тако и у Вуковару.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво