Читај ми!

"Скопље 2014", историја или провокација?

Центар Скопља маја наредне године требало би да добије ново рухо. "Ратник на коњу" у лику Александра Македонског већ надвисује културне споменике македонске престонице. Јавност подељена по питању пројекта "Скопље 2014".

Крајем маја следеће године, у центру македонске престонице требало би свечано да буде отворено "Скопље 2014". Контроверзни пројекат од почетка је поделио јавност: јачање македонског идентитета или политички тестамент владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ којим се, притом, провоцира Атина?

Тамошња јавност спекулише и о огромним сумама које су уложене у реализацију те идеје.

Они који годинама нису били у македонској престоници, на некадашњи строги центар подсетиће можда само Камени мост. Скопљанци, у шали, кажу да га и они, ако неколико дана не оду до центра, тешко препознају.

"Добра страна пројекта је то што се гради и с друге стране Вардара и што ће и тај део града оживети, пре свега захваљујући административним објектима", каже архитекта Натка Христоманова.

Професор скопског Архитектонског факултета Мирослав Грчев каже да је напорно гледати центар Скопља.

Нове зграде позоришта, филхармоније, суда, музеја македонске борбе, савремене уметности, све их надвисује "Ратник на коњу" у лику Александра Македонског.

Не изостаје ни над десетинама споменика, статуа, бронзаних скулптура: Гоце Делчев, цареви Самуил и Јустинијан, Ћирило и Методије.

Присталице пројекта кажу да је реч о враћању дуга историји пре Другог светског рата, док они други сматрају да је реч о фалсификовању историје.

Да ли је реч о естетском препороду или новокомпонованом турбо-фолк идентитету?

Сликар Александар Станковски каже да нема превише стилова. "То је неокласицистички стил који је најадекватнији да се изрази једна истинита прича, тешко је модернистичким средствима исказати нешто што се збило пре 2.000 или пре 100 година", објашњава Станковски.

Професор Грчев, међутим, то види као показатељ неписмености, перверзне немуштости. "То је архитектонско бунцање ако претпоставимо да су стилови некакви архитектонски језици", наводи Грчев.

За разлику од пре неколико година, овога пута једва смо нашли оне којима се не допада нови изглед центра.

Пројекат "Скопље 2014" драстично мења изглед града, не само у односу на период пре разорног земљотреса 1963. године, већ и у односу на постземљотресно Скопље, које је градила тадашња Социјалистичка Федеративна Република Југославија, а помагало 80-ак земаља.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво