Читај ми!

Љубљану блокирали демонстранти

У Љубљани одржани митинзи "за" и "против" словеначке владе. На митингу "Трећи словеначки устанак", који је окупио противнике политичке елите и премијера Јанеза Јанше, полиција употребила сузавац. Демонстранти блокирали центар града.

Митинг у центру Љубљане, под слоганом "Трећи словеначки устанак", окупио противнике политичких елита и владе Јанеза Јанше. На протест је изашло око 20.000 људи, а полиција је, на покушај да сруше заштитну ограду око Народне скупштине, реаговала сузавацем.

Више од 20 говорника обратило се учесницима скупа тражећи одлазак премијера Јанше, социјалну државу и власт народа.

После тога, демонстранти су кренули у протестну шетњу централним улицама Љубљане, па је центар града био блокиран, а полиција обезбеђује владине зграде и парламент, док Љубљану надлеће полицијски хеликоптер.

Нешто раније, око поднева, на истом месту у центру Љубљане организован је митинг подршке премијеру Јанезу Јанши, где се окупило више хиљада људи.

На скупу Збора за републику под паролом "За Словенију", према проценама организатора, било је око 12.000 грађана. Према подацима полиције, међутим, скупу је присуствовало око девет хиљада, а новинари су оценили да је број окупљених присталица био између две и три хиљаде.

Митинг је почео извођењем химни Словеније и Европске уније, а главни говорник био је бивши министар правосуђа Ловро Штурм, који је нагласио значај и потребу правне и социјалне државе.

Учесници скупа критиковали су власт политичара повезаних са тајкунима и указали да "грчки сценарио" води у губитак тешко стечене суверености словеначког народа.

Посебно је поздрављена видео-порука премијера Јанеза Јанше послата из Брисела, у којој је оптужио политичке противнике да рушењем његове владе желе да прикрију праве кривце за тежак економски положај Словеније и социјалну кризу.

"Све мирише на пролеће", упозорио је словеначки председник владе и позвао присталице да се одупру, како каже, левим фашистима.

"Они који стоје иза такозваног општенародног устанка крију своја лица и раде у илегали као што је то некада чинила Комунистичка партија, уз подршку медија и неких политичких кругова у Словенији. Изгледа да су одлучили да само они имају уставно право да протестују. Репресија, лажи и пропаганда увек су били њихови методи" , нагласио је словеначки премијер.

Јанша каже да Словенија мора "одлучно наступити против левог фашизма" и тврди да се "историја Словенаца неће завршити на Мурглама", насељу кућа које су у власништву бивших функционера некадашње власти и власти левице у садашњој држави.

Митинг је завршен нешто пре један без инцидената, јавило је Дело.

Организатори оба митинга своје присталице позивали су преко друштвених мрежа Твитер и Фејсбук.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво