Читај ми!

Зукорлићев Мешихат обелоданио споразум

Обелодањен Споразум о сарадњи који су уочи референдума о независности Црне Горе потписали тадашњи председник ДПС-а Мило Ђукановић и председник Бошњачке странке Рифат Хусовић. Документ објавио Мешихат Исламске заједнице у Србији муфтије Муамера Зукорлића.

Мешихат Исламске заједнице у Србији којим руководи муфтија Муамер Зукорлић обелоданио је, како тврде, Споразум о сарадњи који су 23. марта 2006. године, уочи референдума о независности Црне Горе, потписали тадашњи председник ДПС-а Мило Ђукановић и председник Бошњачке странке Рифат Хусовић.

У саопштењу Мешихата се наводи да је реч о Споразуму, коме је претходио договор о пристанку Бошњака да на референдуму гласају за осамостаљење Црне Горе.

У тачки 4. Споразума се наводи да се Санџак "види као мултиетничка, мултиконфесионална и мултикултурална прекогранична регија, са транспарентном границом, која би била мост спајања, а не зид раздвајања Србије и Црне Горе".

Споразум је обелодањен, како се наводи, ради потврде изјаве муфтије Зукорлића дате Телевизији Атлас у емисији "Жива истина".

Зукорлић је, наиме, рекао да није задовољан односом званичне Подгорице према Бошњацима који живе у Црној Гори, и оптужио власт у тој држави да је на попису подстицала цепкање бошњачког националног корпуса.

Он је оптужио црногорску власт да није испунила ни слово Споразума о Санџаку као прекограничној регији, који су 2006. године потписали Ђукановић и Хусовић.

Зукорлић је рекао да је Споразум потписан ван Црне Горе, наводећи да то значи да има међународни статус и мора се поштовати.

Ђукановићев кабинет је, међутим, негирао постојање таквог споразума, истакавши да приче о томе, као и кваклификације о улози и положају бошњачког народа у Црној Гори, представљају "неистине и измишљотине".

"Председник Ђукановић никада и ни с ким није разговарао о територији, већ искључиво о положају Бошњака и других мањинских народа у Црној Гори, респектујућу пре свега њихов допринос модерном развоју Црне Горе и црногорског друштва као грађанског и мултиетничког", наводи се у саопштењу и додаје да Ђукановић никада ништа тајно није потписивао ни у Црној Гори ни изван ње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво