Читај ми!

Комеморација Србима убијеним код Пожеге

Хрватски председник Иво Јосиповић присуствовао комеморацији српским жртвама убијеним у акцији Хрватске војске код Пожеге у децембру 1991. Јосиповић поручио да тако нешто не би смело да се понови.

Код спомен обележја на раскрсници између села Јеминовац и Шњегавић у Пожешко-славонској жупанији одржана је комеморација српским цивилним жртвама из тих и околних села побијеним 10. децембра 1991. у акцији Хрватске војске.

Комеморацији за 42 српске цивилне жртве присуствовали су и председник Хрватске Иво Јосиповић, представници тог краја - заменик жупана Мирослав Грозданић, председник Српског демократског форума Вељко Џакула, представници српских странака и организација, родбина погинулих.

Након што је у пратњи почасног вода положио венац испред спомен обележја, Јосиповић је разговарао са родбином и члановима породица побијених цивила, подсетио да још нису откривени починиоци тог злочина и нагласио да "полиција ради свој посао".

"Не поновило се", поручио је хрватски председник.

Комоморативном скупу присуствовали су и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић и генерални конзул Србије у Вуковару Живорад Симић.

Заменик пожешко-славонског жупана Мирослав Грозданић рекао је да је ликвидирано 18 мушкараца и 24 жене и да је 16 жртава имало између 70 и 86 година.

Спомен плочу страдалим мештанима Чечавца, Чечевачког Вучјака, Јерминовца, Рушевца и Шњегавића подигли су мештани тих села, уз помоћ жупанијског мањинског већа.

У том крају крајем октобра 1991. хрватске снаге по наређењу кризног штаба из Славонске Пожеге провеле су присилну евакуацију 26 српских села смештених у Пожешкој котлини, подно планина Папук и Псуњ.

Села је напустило 2.120 особа, а након евакуације почиње организована пљачка и систематско паљење и минирање српских кућа како би се прикрили трагови пљачке и да се становници напуштених села у њих више никад не би вратили.

Део старијих људи, који није хтео или могао, услед старости и болести, да напусти своја села, страдао је приликом систематског паљења и минирања њихових кућа, известио је својевремено "Веритас", додавши да су Хрвати тврдили да су села уништили Срби приликом повлачења како ништа вредно не би пало у хрватске руке.

Већина мештана кренула је за БиХ, а део се склања у села Врховци, Чечавски Вучјак и Шњегавић, која су одбила наредбу о евакуацији.

У зору 10. децембра 1991. хрватске јединице из Нове Градишке и Славонске Пожеге почеле су напад на та села која су "пала" без отпора, а становништво кренуло да бежи заједно са наоружаним припадницима територијалне одбране према Босни, при чему се десио масакр људи којима је данас освештан крст и спомен обележје и служен парастос.

После комеморације, Јосиповић ће обићи повратничко село Кусоње код Пакраца где ће разговарати с повратничким породицама и положити венац на спомен обележје погинулим хрватским војницима, након чега ће учествовати на јавној трибини у Пакрацу "Актуелни положај српске заједнице на подручју Западне Славоније".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво