Читај ми!

Ухапшен "мозак" убиства у Македонији

Шукри Алија, један од највећих идеолога радикалног ислама на Балкану, са Косова изручен Македонији. Сумња се да је Алија био главни идеолог петоструког убиства код Смиљковског језера и организатор протеста после хапшења осумњичених.

Косовска полиција ухапсила је и предала Македонији Шукри Алија, једног од највећих приврженика и идеолога радикалног ислама у региону, који је у Скопљу осуђен на трогодишњу казну затвора за насиље над имамом Исламске верске заједнице. Македонски медији наводе да је он био "мозак" петоструког убиства код Смиљковског језера у априлу ове године.

МУП Македоније саопштио je да се "не искључује његов утицај на ухапшене особе које су осумњичене за умешаност у петоструко убиство код Смиљковског језера на Велики петак ове године".

Портпарол МУП-а Иво Котевски рекао је, на конференцији за новинаре у Скопљу, да се Алија појављује као иницијатор нереда организованих након операције "Монструм" за хапшење умешаних у убиство четворице младића и једно старијег мушкарца.

"Проверава се његова евентуална повезаност и улога у томе, имајући у виду чињеницу да, према оперативним сазнањима, фигурира као један од главних идеолога и ментора следбеника радикалног ислама у Македонији", рекао је Котевски.

Алија је пребачен у истражни затвор у Скопљу на издржавање трогодишње казне затвора за насиље и малтретирање имама из Исламске верске заједнице Македоније 2005. године, када је покушао преврат у муслиманској заједници у Скопљу.

Алија је осумњичен и за нека друга кривичне дела.

Он је својевремено био ухваћен и са великом количином експлозива у Дебру, а полиција има основане сумње да је учествовао и у убиству таксисте код села Визбегово.

Шукри Алија је ухапшен на Косову по расписаној македонској потерници. Рођен је у јужној српској покрајини, али има македонско држављанство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво