Читај ми!

Сећање на жртве у Великом Паланчишту

Обележена 70. годишњица усташког покоља у селу Велико Паланчиште код Приједора, када је убијено 342 Срба, међу којима и 226 деце.

У Великом Паланчишту код Приједора данас је обележена 70. годишњица од усташког покоља 342 Срба, међу којима је било 226 деце.

Венце су на споменик положили представници општинских организација Субнора, Борачке и Организације породица погинулих бораца, потомци жртава Другог светског рата, као и градске власти.

Председник Субнора Републике Српске, Благоје Гајић рекао је да су покољи у Великом Паланчишту и Горњем Јеловцу међу најмонструознијим злочинима на Козари током Другог светског рата.

У та два приједорска села, како је навео, 21. октобра 1942. године је без иједног пуцња убијено 650 становника, међу којима више од 200 деце.

Прошле године основано је Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-45. у Великом Паланчишту које је прикупило податке о Србима - жртвама у том месту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво