Отровно, а по закону

Због застарелих закона купци у Србији и даље могу купити непроверене производе, упозорили су из Националне организације потрошача. Проблем је у томе што неке играчке, гардероба и обућа могу да садрже отровне супстанце које су врло опасне по здравље.

Гардероба пореклом из Кине, она која се продаје на гомилама и без декларације је јефтина, али се на њој осећа чудан мирис. Тај оштар мирис је од формаледиха, који служи да заштити ствари од буђања и влаге, али је канцероген! Чак и да је нека ствар декларисана, може да садржи формалдехид, јер је у Србији он дозвољен иако изазива рак. А, у западноевропским земљама је ипак другачије.''Европа има неке стандарде тзв. Еко100 стандарде где се испитују разноразне канцерогене материје или које изазивају алергије, али ми то овде нисмо усвојили. У извозу неких артикала имамо понекада захтев да понешто испитамо да би немци или французи то примили.'', објашњава Милан Ђоковић, директор лабораторије за испитивање текстила ЦИС.

Анализе за проверу квалитета одеће и обуће у Србији не подразумевају ова испитивања здравствене исправности. Тачније не испитује се колико у некој одећи или обући има састојака који могу да штете здрављу, јер то није обавезно.

Национална орагнизација потрошача се бори за то да се закони промене, а потпредседник Горан Паповић је рекао како у Србији нема квалитетних процедура за испитивање безбедности производа: ''Сви надлежни инспекцијиски орагани, који раде на царинама, при увозу за контролу квалитета, они се само понашају и окрећу се у оквиру правилника, значи раде само што им правилник прописује и оно што прописује процедура.''.

Славиша Петковић из Минстарства трговине и услуга које је надлежно за контролу квалитета каже да је Србија земља која пуно тога увози: „Овај наш систем који постоји, контроле квалитета је некако био више предодређен ,осамдесетим, деведесетим годинама, када је он више био окренут домаћој производњи. Ми радимо, ради царина, контроле су перманентне, али увек може да се деси да се појави производ који не одговара квалитету.''.

То што су закони застарели највише погађа малишане, јер ни њихова одећа не мора да се проверава. Дечијој пиџами би нпр. увек требало испитати отпорност на ватру, а то се не ради. Играчке се детаљније проверавају, али ипак недовољно. Неке које се и данас продају су опасне, јер са њих испадају ситни делови, рецимо, валкна која личе на косу или крзно. Најмлађи ове делове несвесно гутају, па се тако могу и угушити.

Исправност неких игарчака се испитује у Институту за јавно здравље''Др. Милан Јовановић Батут'',где су се докторке Јелена Гудељ Ракић и Гордана Врштановић Павићевић сусретале са играчкама које су отровне, онима које садрже разне опасне супстанце које се у додиру са кожом, тј, знојењем или пљувачком разлажу. Могу да изазову различита тровања. Докторке указују на то да је нарочито опасно када такве играчке деца стављају у уста. Тако је нпр. балон који су испитивали у овој лабораторији отрован, јер када се натрља раствором пљувачке испушта боју која је јако штетна.

Неке играчке као и гардероба и обућа уопште нису испитане. По мирису или изгледу не може се увек проценити да ли је нешто безбедно по здравље. Продавац о томе не мора да брине, јер га у Србији прописи на то не обавезују. Начин да се заштитимо је да купујемо производе са декларацијом, под условом да имамо поверења у произвођача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво