Читај ми!

Киша помаже ватрогасцима

Почела киша на Светој гори, што би требало да олакша гашење пожара. Манастири нису угрожени. Српски ватрогасци праве противпожарне путеве, МУП шаље појачање. Премијер Грчке прогласио ванредно стање на Светој Гори.

22.40 - Око 21.30 на Светој Гори почела је да пада киша, што би требало да помогне у гашењу ватре. 

18.18 - Пожар од манастира Хиландар удаљен километар и по, али само манастирско здање није угрожено, изјавио координатор у сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије Бојан Гламочлија за Бету.

17.00 - Бугарска упутила у Грчку осам ватрогасаца са два возила и 18 ренџера са опремом за сечу шуме, као помоћ у гашењу пожара на Светој Гори.

Киша која је почела да пада на Светој Гори око 21.30 требало би да помогне ватрогасцима у гашењу пожара и спречи даље ширење. 

Пожар који је на Светој Гори избио у среду, данас је стигао на километар и по од манастира Хиландар. Међутим, само манастирско здање није угрожено, рекао је раније координатор у сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Бојан Гламочлија.

"Пожар и даље траје, покушавамо да угасимо ту ватру, помажу нам и ватрогасци из Грчке. Не очекујемо да се пожар ускоро приближи самом Хиландару, ту смо и нећемо дозволити да пожар приђе ближе", рекао је Гламочлија агенцији Бета.

На терену се тренутно налази 49 српских ватрогасаца и 10 возила који су јуче стигли у Грчку, рекао је Гламочлија.

Ватрогасци из Србије, дрвосече и монаси направили су две линије одбране од пожара у близини манастира Хиландар. До сад је изгорело око пола, односно око 3.000 хектара од укупне површине шуме у околини манстира Хиландар.

Монаси манастира одржавају редовна богослужења, али су посете Хиландару обустављене пошто су у њему смештени српски и грчки ватрогасци па нема могућности за пријем посетилаца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је раније данас изјавио да су српски ватрогасци заједно са монасима јуче направили два просека и на тај начин направили двоструку баријеру до манастира.

"Послаћемо још десетак ватрогасаца са троје возила на Свету гору, како би појачали наше снаге доле. Са друге стране, Грчка чини све да заузда пожар и данас се очекује јаче ангажовање њихових ватрогасаца и војника", додао је Марић.

Са ватреном стихијом, која је у среду захватила тај део северне Грчке, боре се 183 грчка ватрогасца заједно са 49 српских колега, који на располагању имају 72 возила.

Грчке власти ангажовале су и 110 војника и 120 волонтера, као и још шест авиона и пет ватрогасних хеликоптера. Грчка војска је у помоћ притекла са два хеликоптера "чинук" и 50 додатних војних камиона. У приправности је трећи корпус грчке војске.

Помоћ стиже и из Бугарске, која је на Свету гору упутила осам ватрогасаца са два возила и 18 ренџера са опремом за сечу шуме.

Грчки премијер Антонис Самарас прогласио је синоћ ванредно стање на Атосу и наложио свим расположивим ватрогасцима и механизацији, заједно са војним јединицама и полицајцима, да буду послати како би се пожар локализовао.

Грчке власти сматрају да је пожар, који је већ прогутао од 4.850 до 6.000 хектара шуме, маслињака и винограда, подметнут. Сумња се на радника из Литваније, који није добио посао у Уранополису и полиција трага за њим, објавила је грчка телевизија ЕРТ.

Атински дневник Етнос изнео је претпоставку да су ватру изазвали радници који раде у виноградима светогорских манастира Свети Павле и Дионисијат.

С друге стране, профашистичка партија "Златна зора" искористила је пожар да оптужи стране илегалне имигранте да су намерно изазвали пожаре.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво