Читај ми!

Ванредно стање на Светој Гори

Велики пожар на Светој гори налази се на три километра од Хиландара. Грчки премијер прогласио ванредно стање на Светој Гори. Ветар променио правац и дува према манастиру. Српски ватрогасци праве противпожарне путеве да би спречили ширење ватре. Тренутно је немогуће предвидети када ће пожар бити угашен, каже Драган Дончевски из МУП-а Србије.

21.29 - Грчки премијер Антонис Самарас прогласио ванредно стање на Светој Гори. Сво расположиво људство и механизација упућени на Атос, јављају грчки медији. 

13.45 - Српски ватрогасци се распоређени на терену око Хиландара и на неколико места почели са гашењем пожара.

10.58 - Ватрогасци из Србије стигли су на Свету гору и кренули ка Хиландару.

Пожар на Светој Гори букти већ трећи дан. Српски ватрогасци који су јутрос стигли у помоћ грчким колегама почели су да гасе пожар на само неколико километара од манастира Хиландар.

У Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије кажу да манастир није угрожен, али да би ситуација могла да се промени пошто је ветар променио правац и дува ка Хиландару. До сада је на Светој гори и прилазима изгорело 1.200 до 1.500 хектара шуме, усева и винограда.

Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије каже да су ватрогасци, с обзиром да је ветар променио правац и да сад дува према Хиландару из правца Уранополиса са запада, почели да праве противпожарне путеве да би спречили ширење ватре.

"Пожар је тренутно на око три километра ваздушном линијом од Хиландара. Усмерили смо све снаге и чинимо све да тај пожар не приђе ближе", каже да Дончевски.

Према његовим речима гашење пожара биће настављено преко ноћи, а у јутарњим часовима сви ватрогасци ће поново бити усресређени на гашење пожара.

Дончевски додаје да је тренутно немогуће предвидети када ће пожар бити угашен.

Према његовим речима предузете су превентивне мере за заштиту Хиландара, због искуства са пожаром који је избио 2004. године од чега се манастир још није опоравио и још се рестаурира.

Обављена је и обука ватрогасаца-монаха у манастиру, тако да постоји екипа од 10 људи која је обучена и опремљена и може да гаси шумски пожар, рекао је Дончевски и додао да се још не зна шта је узрок пожара на Светој гори.

Ватрогасци јутрос стигли

Екипа од 49 ватрогасаца из Србије са 10 возила стигла је раније током дана на Свету гору, потврдио је за Интернет портал РТС-а Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

На сајту манастира Хиландар је раније током дана је јављено да се пожар приближио на три и по километра од манастира, што значи да се од синоћ, због неповољног правца ветра, ватра померила километар и по ка Хиландару. Ватра је на око 700 метара од противпожарног пута, што је, како се наводи на сајту, опасно по одбрану Хиландара.

Атински радио Скај јавља да је ситуација данас боља и да су изолована два ватрена фронта – у планинском пределу у области у којој је и манастир Хиландар, и код места Уранополиса, на прилазу полострву Атос на којем је Света гора.

У Уранополису је проглашено ванредно стање и ухапшене су четири особе осумњичене за подметање пожара, преноси радио Скај.

Према прелиминарном проценама на Светој гори и прилазима до сада је изгорело око 3.500 хектара манастирске шуме.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Горан Николић, јутрос је за РТС рекао да грчки ватргосаци из авиона типа "канадер" водом интензивно гасе пожар на Светој гори.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво