Читај ми!

Пожар не прети Хиландару

Православни манастири на Светој гори нису угрожени великим пожаром који букти од јуче. Евакуисан део становника Уранополиса, луке на том полуострву. Гашење пожара отежава јак ветар. Српски ватрогасци кренули на Хиландар.

22.47 - Ватрогасци из Србије, њих 49 кренуло је из Ниша на Хиландар, где ће помагати у гашењу пожара. Они би на терен захваћен пожаром требало да стигну сутра у подне.

18.48 - Србија ће упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће помоћи у гашењу пожара на Светој гори, рекао премијер Ивица Дачић.

9.40 - Ниједан од двадесетак православних манастира на Светој гори није угрожен, јер се "ватра усмерила ка оближњој шуми код Уранополиса", кажу ватрогасци, преноси Бета.

Велики шумски пожар на Светој гори, на северу Грчке, приморао је власти да делимично евакуишу становнике туристичког места и пристанишне луке Уранополис.

Грчки ватрогасци потврдили су РТС-у да пожар још није локализован и да га, осим ватрогасним возилима у неприступачним планинским пределима гаси пет авиона и два хеликоптера, 25 возила са 60 ватрогасаца, а гашење пожара отежава јак ветар.

Међутим, област у којој је избио пожар је на супротној, западној обали полуострва, и удаљен је више од пет километара од Хиландара.

Према тврдњама ватрогасаца, ниједан од двадесетак православних манастира на Светој гори није угрожен, јер се "ватра усмерила ка оближњој шуми код Уранополиса", преноси агенција Бета.

У помоћ грчким ватрогасцима, на Хиландар је вечерас из Ниша кренула група од 49 ватрогасаца из свих крајева Србије. Они би на терен захваћен пожаром требало да стигну сутра у подне, рекао је за РТС Горан Николић, начелник ватрогасно спасилачких јединаца Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Реч о ватрогасцима из Ужица, Јагодине, Сремске Митровице, Смедерева и Ниша и екипе су опремљене са 10 ватрогасних и теренских возила.

Премијер Ивица Дачић рекао је раније да ће Србија упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће помоћи у гашењу пожара.

Пожар је избио јуче, а, како наводе власти, неколико кућа је оштећено, пренела је агенција АП.

Иначе, у Грчкој букти неколико пожара, од којих је најјачи на југу, на Пелопонезу где је изгорело 1.500 хектара шуме и имања и велики број грла стоке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво