Војне вежбе на македонско - грчкој граници

Македонски министар одбране Зоран Коњановски изјавио је јуче да Грчка врши притисак тиме што организује војне вежбе на граници са Mакедонијом, али да нема информација да постоји опасност од војних претњи.

Војне вежбе Грчке  на граници са Македонијом, забринуле су руководсрво те бивше југословенске републике. Јер, по речима македонског министра одбране, Зорана Коњановског,  већ дуже време грчка војска вежба на граници.

Премијер Никола Груевски је раније упутио писмо сличне садржине изасланику Уједињених нација Метјуу Нимицу, посреднику у спору Грчке и Македоније око њеног назива.

Груевски је изнео у писму да је "забринут због повећаног војног арсенала Грчке", али није објаснио где је распоређен тај арсенал и против кога је усмерен.

Министар одбране Македоније који се састао са замеником амбасадора Холандиј Говертом Висером изјавио је да распоређивање грчких трупа на граници није била тема разговора.

У кабинету преседника Бранка Црвековског који је командант Оружаних снага, агенцији Бета је речено да неће коментарисати наводе Груевског и министра Коњановског.

Портпарол Генералштаба Македонске армије, Мирче Горговски, изјавио је да Генералштаб не располаже информацијама о војним вежбама грчке војске на граници, али да Генералштаб не може рећи ни да информације о томе нису тачне.

Изјава министра одбране се сигурно заснива на доказима, сматра Горговски.

Званична Атина за сада није реаговала на изјаве.

Иначе, Грчка има 116 000 војника.

Резервни састав броји  241 000 људи, а родови су: копнена војска, морнарица, ваздухопловство и Национална гарда. Војни буџет се креће између  седам и осам милиона  долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво