Читај ми!

Две деценије од злочина у Добровољачкој

Обележена 20. годишњица страдања припадника Југословенске народне армије 1992. године у Добровољачкој улици. Истовремено и одавање поште страдалима у сукобима са ЈНА. Породице убијених војника нису одговарале на провокације.

Делегација Републике Српске, предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Петром Ђокићем, полагањем цвећа одала почаст страдалим припадницима ЈНА који су погинули пре 20 година у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Скупу од стотинак особа присуствовали су и чланови породица убијених војника ЈНА, уз јако полицијско обезбеђење МУП-а Кантона Сарајево. 

У исто време и на истом месту су и представници борачких организација Кантона Сарајево одали почаст припадницима Армије тадашње Републике БиХ који су погинули у сукобу с припадницима ЈНА, на почетку рата у Сарајеву.

Делегација из РС је на мосту Дрвенија у Добровољачкој улици дочекана повицима "Убице, убице...", а скандирало је пар десетина грађана Сарајева који су добацивали: "Зашто сте дошли овде, ви сте нам убили децу".

С друге стране, делегација из РС, међу којима су биле и уплакане мајке убијених војника ЈНА у црнини, нису одговарали на провокације. 

У борбама између припадника Армије БиХ и ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. погинуло је 16 војника Армије БиХ. 

Када је реч о убствима војника ЈНА у Добровољачкој улици, информације су опречне. Према подацима из Федерације БиХ, погинуло је шест војника, а према подацима из Републике Српске 42 војника. 

Припадници Армије БиХ сматрају да је данашњи скуп у организацији Републике Српске "провокација и шамар свим браниоцима Сарајева", посебно зато што су активности планиране у исто време и на истом месту.

Додик: Добровољачка је отворена рана

"Случај Добровољачка" односи се на догађаје 2. и 3. маја 1992. године почетком рата у БиХ, када су припадници Армије БиХ напали конвој са војницима ЈНА који се повлачио из Сарајева.

Циљ напада је био заробљавање војника ЈНА, а требало је да они буду размењени за председника тадашње Републике БиХ Алију Изетбеговића, којег су 2. маја са кћерком, заробили припадници ЈНА на сарајевском аеродрому, када се враћао са мировне конференције.

Паљењем свећа и полагањем цвећа, прошле године је први пут делегација из РС обележила годишњицу од убиства припадника некадашње ЈНА која су починили припадници Армије БиХ. Скуп је тада протекао без инцидената.

Тужилаштво у Србији је подигло 19 оптужница против цивилних и војних команданата БиХ због Добровољачке. 

Представници ратних институција БиХ, међутим, негирају или покушавају да минимизирају овај злочин.

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је очекивање да ће обележавање страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици протећи мирно како би се ојачала нада да ће доћи до процесуирања тог злочина.

"Добровољачка је још једна отворена рана, имајући у виду чињеницу да за те злочине нико није одговарао, и ове године то морамо обележити у миру и у нади да ће правда морати да буде задовољена", рекао је Додик.

Инострани члан тужилаштва БиХ Џуд Романо донео је 17. јануара ове године наредбу о обустављању истраге у "случају Добровољачка" против 14 лица, међу којима су ратни члан бившег председништва БиХ Ејуп Ганић и бивши командант Армије БиХ Јован Дивјак.

Романо је, наиме, саопштио да је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обележја кривичног дела.

Ова одлука Романа изазвала је велико незадовољство у власти и јавности РС. Центар за јавну безбедност Бањалуке предао је тужилаштву допуну извештају о догађајима у Добровољачкој са изјавама непосредних учесника.

Дивјак је, поводом обележавања годишњице злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, казао да постоје подаци да је "ту непотребно извршен злочин".

"Постоје подаци да је овде непотребно извршен злочин и треба инсистирати да се дође до оних лица која су учествовала у убијању недужних припадника ЈНА", рекао је Дивјак.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво