Читај ми!

Марш мира у Скопљу

После таласа међуетничких сукоба у Македонији, "Марш за мир" одржан у Скопљу. Манифест прочитан на више језика. Скупу присуствовао и председник Ђорђе Иванов.

Око 2.000 људи окупило се данас у Градском парку у Скопљу на мировној манифестацији "Марш за мир" коју је група грађана "Заједно за мир", уз подршку више од 70 невладиних организација, организовала у знак протеста због таласа међуетничког насиља у Македонији.

На почетку скупа прочитан је проглас на шест језика, чија је основна порука: "Ми смо за мир! Желимо да живимо једни са другима, а не једни поред других".

Међу грађанима, којих је према полицијској процени било око 2.000, био је и председник Македонији Ђорђе Иванов.

После читања прогласа, учесници скупа кренули су у шетњу централним улицама Скопља.

По завршетку шетње, у Градском парку организован је мировни концерт на коме су наступили познати македонски музичари.

Представница организатора "Марша мира" Ана Јовковска изјавила је за Танјуг да је скуп организован како би људи који желе да живе заједно и у миру то јавно и показали.

"Желимо пацифизам, љубав, пријатељство, а не желимо насиље и манипулације. Доста нам је политичких игара, желимо да живимо у миру, сви заједно", поручила је Јовковска.

"Марш за мир" подржао је велики број музичара, глумаца и интелектуалаца, међу којима су Влатко Стефановски и Есма Реџепова.

"Боље да данас ми марширамо за мир, него сутра војници", рекла је Реџепова обраћајајући се окупљенима.

Она је оценила да је опасност по мир у Македонији вероватно мало преувеличана, али да је њена дужност да се одазове позиву на сваку манифестацију која покушава да спречи насиље међу људима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво