Читај ми!

Нови инциденти у Македонији

Македонски Албанац Агим Т. преминуо од последица рањавања када га је напала група од шест особа.

Тридесетједногодишњи Агим Т. из македонског места Рашче преминуо је од последица рањавања. Њега је у уторак увече напало шест непознатих особа и нанело му прострелне ране.

Инцидент се догодио на путу Рашче–Радуша, а како преноси агенција Макфакс, једно од два возила са којим су нападачи побегли пронађено је у језеру које се налази у близини границе са Косовом.

Према наводима полиције, Агима Т, који је власник мењачнице у месту Рашче, на 20 километара од Скопља, напала је група од шест особа, који су на њега пуцали из аутоматске пушке.

Агим Т. био је у својим колима, која су изрешетана.

Инцидената је синоћ било и у другим деловима Македоније. Неколико младића из села Велешта, насељеног Албанцима, каменовало је аутобус приватне компаније из села Вевчани.

Поломљена су стакла на аутобусу, али нико од путника није повређен. Инцидент се догодио у уторак, када је поред села пролазио аутобус на линији Вевчани–Струга.

Ово је први озбиљнији инцидент у том делу Македоније, након што је једна од маски на карневалу у Вевчанима крајем јануара изазвала револт албанског становништва. На карневалу је, наиме, једна маска на сатиричан начин приказивала куран и муслимане.

У међувремену, Фудбалска федерација Македоније одлучила је да откаже данашњи дерби домаће фудбалске лиге између Шкендије из Тетова и Вардара из Скопља након што није прихваћен њен предлог да се меч игра на неутралном терену.

Навијачка група Шкендије "Балисти" у саопштењу је навела да забрана да се игра у Тетову није због безбедности већ да би се тај клуб "уништио".

"Балисти" су раније преко Фејсбука запретили да ће бити инцидената на утакмици, уколико полиција не ослободи из притвора двојицу њихових припадника, од којих је један вођа, који су приведени због напада на полицајца у центру Тетова.

У Скопљу је у уторак боравио генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, који се састао са представницима власти и опозиције.

Он је осудио међуетничке инциденте који су се догађали протеклих дана и затражио да се проблеми реше кроз транспарентну, независну и детаљну истрагу, јер, уколико остану нерешени, то може негативно утицати на заједнички живот у земљи.

"Свакако да смо забринути због серије инцидената. Разговарали смо о томе. Мислим да је добро што се реаговало брзо да би се омогућило одвијање истраге, и то је посебно важно. Али, исто тако је важно да се ради дугорочно", нагласио је Занијер.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво