Читај ми!

Срља ли Македонија у сукобе?

Серија инцидената између Македонаца и Албанаца у Скопљу и Тетову. Запаљен висећи мост преко реке Вардар. За сада нема информација како је избио пожар нити да ли је подметнут. У уличним сукобима Албанаца и Македонаца последњих дана повређено неколико десетина људи.

23.30 - Група Албанаца пресрела и премлатила старијег Македонца у насељу Ђорче Петров у Скопљу.

20.57 - Македонска полиција привела седморицу малолетних Албанаца због напада на аутобус у Скопљу. 

20.31 - Група младића премлатила петнаестогодишњака у центру Скопља.  

Висећи мост преко реке Вардар који повезује насеље "Ђорче Петров" у Скопљу и село Лака запаљен је рано јутрос, преносе македонски медији.

Дрвени мост који се налази у близини стадиона "Македонија" према информацијама полиције запаљен је јутрос око четири часа са стране насеља "Ђорче Петров".

За сада нема информација како је избио пожар нити да ли је подметнут. Мост најчешће користе житељи албаског села Лака. Серија инцидената који озбиљно подривају стабилност у Македонији настављена је и прошле ноћи, јер су у Скопљу и Тетову забележене бар четири туче у којима је повређено неколико особа, укључујући и тетовског полицајца који је страдао покушавајући да раздвоји сукобљене Македонце и Албанце.

У Скопљу је група Албанаца напала тројицу Македонаца неделако од Градског парка, док је у Тетову повређена девојка коју су моткама изударали Албанци. Најмање две особе су пребачене у болницу.

Такође у Тетову, из центра града нестала је македонска застава. 

Истовремено, полупани су прозори на неколико албанских радњи у насељу Ђорче Петров. Медији на албанском језику у Македонији пишу да је најмање једна радња у том насељу запаљена. 

Синоћњи инциденти су наставак скандалозних догађаја у Скопљу и Тетову у којима је повређено неколико десетина људи.

Јуче око 19 часова на обали у градском парку у Скопљу четири особе албанске националности претукле су троје малолетне деце македонске националности. Деца су претучена металним шипкама, јавила је македонска телевизија, а двоје деце је претрпело тешке повреде.

После сукоба, уследила је брза реакција политичара, премијер Никола Груевски и лидер ДУИ-а Али Ахмети упутили су јавности умирујуће поруке, одржан је низ хитних седница државних органа, а највљене су и ванредне седнице највиших органа каоалиционих партнера у влади.

О инцидентима је јуче расправљао парламентарни Комитет за односе међу заједницама.

Министарка за унутрашње послове Гордана Јанкуловска рекла је да је од Нове године до данас регистровано 25 случајева нарушавања јавног реда и мира, највише у Скопљу, да је 40 особа нападнуто, од којих је 38 повређено, а припадници су свих етничких заједница.

"Ухапшене су особе за које су сумња да су учествовале у нередима. Очекујемо да ћемо по завршетку правне процедуре подићи кривичну пријаву и предмет предати другим надлежним институцијама", рекла је Јанкуловска.

Стручњаци упозоравају да политичари не би смели да инциденте посматрају изоловано, да се не би десило да починиоци уђу у "спиралу" етничке освете.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво