Читај ми!

"Рат" у аутобусима

Туче између Македонаца и Албанаца у аутобусима градског превоза у Скопљу. Министарка полиције Гордана Јанкуловска каже да појединци желе да наруше међуетничке односе и позива на разум, уздржаност и умереност.

У аутобусима јавног превоза у Скопљу током ноћи догодила су се три инцидената у којима су учествовали Македонци и Албанци. У првом је група младих ушла у аутобус који саобраћа на приградској линији, и притом је повређено пет особа, међу којима и једна жена.

У другом инциденту, у скопском насељу Чаир, где су већина становништва Албанци, повређено је двоје путника, младић и девојка. Том приликом био је нападнут и шофер аутобуса, јер је покушао да затвори врата насилницима, који су га ударали песницама и давили га. Возач је хоспитализован.

Серија инцидената завршена је јутрос када је група од 18 насилника напала и малтретирала путнике приградског аутобуса. Притом је повређено двоје младића.

Као реакција на догађаје у главном граду Македоније, данас је дошло и до инцидента у Тетову. Двојица непознатих Тетоваца албанске националности око поднева су напала тројицу Македонаца у том граду, саопштила је полиција, преноси лист Прес 24.

Тројици Македонаца који су се возили комбијем, пут је препречио аутомобил "опел кадет" у којем су била двојица Албанаца. Један од њих уперио је пиштољ у тројицу Македонаца и рекао: "Сад ћу да вас убијем, ово је освета зато што ви Скопљанци тучете албанску децу у Скопљу", преноси лист Прес 24.

Потом је нападач покушао да извуче возача из комбија, почео да удара по возилу, али, на срећу, није дошло до већег инцидента.

Македонски званичници страхују да би туче могле да наруше међунационалне односе. Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска позвала је грађане на уздржаност.

Јанкуловска каже да појединци желе да наруше међуетничке односе и, да не би дошло до ескалације, позвала је на "разум, уздржаност и умереност". Министарка је, такође, информисала јавност да је на терену појачно полицијско присуство.

"Не искључујем могућност да у Македонији има људи који желе да дође до нарушавања међуетничких односа, али убеђена сам да је ипак већи број оних који то не желе и који ће дати свој допринос смиривању напетости и демаскирање оних који желе етничке тензије", рекла је Јанкуловска.

Према речима Јанкуловске, МУП не повезује три иницидента који су се догодили у Скопљу, нити према мотивима, нити према етничкој припадности нападнутих и нападача.

Македонска министарка полиције сматра да присуство полицајаца у аутобусима не може потпуно спречити овакве инциденте и апелује да се у процес укључе наставници, родитељи и прихолози. Владајућа партија ВМРО ДПМНЕ апелује да се целој причи не придаје етнички контекст.

Крајем јануара у етнички мешовитом селу код Струге запаљена је православна црква, као реакција на то што су у оближњем селу насељеном Македонцима исмевани ислам и Куран.

Након тог инцидента, албански житељи су у Струги спалили македонску заставу и почели су протести Албанаца и муслиманских верника.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво