Читај ми!

Спас после три дана

Хеликоптером евакуисани сви путници из воза који је већ три дана завејан код Колашина. У Сарајеву се, после јучерашњег урушавања крова хале "Скендерија", срушио западни део трибина стадиона "Грбавица". Хрватска под сметовима, бура носи кровове у приморју.

Хеликоптери МУП-а и Војске Црне Горе евакуисали су данас све путнике из воза који је блокиран код Колашина, а сада следи извлачење радника железнице и припадника специјалне полицијске јединице.

Министар унутрашњих послова Иван Брајовић рекао је да су евакуисани сви путници, а преостало је да хеликоптери из завејаног воза транспортују и железничко особље и припаднике полиције.

Путници су евакуисани хеликоптерима у неколико група, пошто су претходно сви други начини деблокаде воза били безуспешни, због великих снежних наноса.

Осим путника и особља воза, који је завејан од петка увече, биће евакуисано и око 25 припадника специјалне полицијске јединице, који су јуче допремили путницима храну и пиће.

Снег је престао да пада у већем делу Црне Горе где је снежно невреме до сада однело три људска живота, али и даље има великих проблема у саобраћају. Подгорички аеродром је отворен од јутрос.

Црногорски премијер Игор Лукшић рекао је да је Подгорица затражила помоћ од НАТО-а за отклањање последица великог снежног невремена, а из Брисела је стигао потврдан одговор, али без прецизирања о каквој врсти помоћи је реч.

Вечерас и сутра ујутро у Црну Гору би требало да стигну војни хеликоптери за спасавање из Грчке и Словеније, на позив министарства одбране из Подгорице.

У посебно тешкој ситуацији је север Црне Горе где је већ данима, због временских неприлика, непроходна већина локалних путева. Данас је отворено неколико путева у том делу земље. На неким саобраћајницама отворена је само једна трака, па се возила пуштају наизменично. 

Висина снежног покривача оборила је све рекорде од када је уведено званично мерење, па је тако на Жабљаку забележено преко два метра снега, док је у Подгорици висина снежног покривача износила око 60 центиметара, иако је главни град Црне Горе познат по томе што у њему снег годинама уопште не пада.

У већем делу Црне Горе снег је престао, aли и даље има проблема у снабдевању струјом чија потрошња је рекордна.

Због проблема у преносној мрежи испала је Термоелектрана "Пљевља" и вратиће се у мрежу сутра по подне. "Електропривреда" апелује да се струја штеди.

Под снегом су се срушили кровови погона Индустрије меса у Никшићу и Клинике за дерматовенерологију у Подгорици. Девет пацијената је евакуисано.

Снег око владе и парламента чистили су и премијер и посланици, док су навијачи "Будућности" помогли да се очисте прилази подгоричкој Хитној помоћи.

Двоје деце, од две и три године настрадало је у пожару у кући у Требињу када су родитељи наложили ватру и изашли да очисте снег.

У Сарајеву је под снегом попустио кров ледене дворане "Скендерија". Од силине удара на радњама су попуцали излози, а роба је завршила на улици.

Срушио се и западни део трибине на стадиону "Грбавица". Повређених, на срећу, нема, рекао је портпарол МУП-а тог кантона Ирфан Нефић, пренели су сарајевски медији.

Менаџер ФК "Жељезничар" Буленд Бишчевић тврди да је угрожен и други део западне трибине. Материјална штета је, према првим утисцима, огромна, али ће тачан износ бити познат по завршетку процене.

Снег и ниске температуре проузроковали су велике проблеме у саобраћају на подручју Републике Српске, као и целе Босне и Херцеговине, али за сада нема проблема са електричном енергијом осим у неким засеоцима где екипе не могу да стигну да отклоне кварове.

Према речима директора Управе цивилне заштите у Републици Српској Милимира Додера, Хеликоптерски савез Републике Српске, ни хеликоптери Оружаних снага БиХ и Еуфора нису могли јуче да делују, тако да ће захтеви за евакуацију неких људи са подручја општина Калиновик и Невесиње бити испуњени највероватније данас.

У општини Босанско Грахово блокирана су 22 села, Гламочу 20, Дрвару 13, Ливну шест и у општини Томиславград пет насељених места, у којима нема животно угрожених становника.

У Хрватској, бура је носила кровове у Ријеци и околини, а Далмација је блокирана снежним сметовима. Снег висине тридесетак центиметара, који у Загребу дуго није забележен, створио је поледицу која успорава трамвајски, али и аутобуски саобраћај.

Још увек је преко 1.000 домаћинстава Подвелебитског приморја без струје, као и многа острва. Снег је забелео већи део Истре, па је скоро цело полуострво под снегом. На путевима у Хрватској задржани су зимски услови, а на некима важи забрана или ограничење саобраћаја због удара буре, која дува више од сто километара на час.

Аутобуски и ваздушни саобраћај из Загреба и према њему тече с малим кашњењима, док возови више касне, али ипак мање него протекла два дана. Острва Лошињ, Црес, Уније била су без струје. На Дунаву код Вуковара, два мађарска ледоломца ломе санте леда.

Због удара буре, која дува више од сто километара на час, аутопут Ријека–Загреб измђу Делница и Киковице затворен је за сва возила, а осталим путевима кроз Горски котар већ дуже од 30 сати не возе тешки камиони.

У Македонији, према информацијама Центра за управљање кризом, око 100 села са 3.000 становника је завејано, али ситуација није алармантна. Од јуче је настављена акција војних хеликоптера за достављање хране и лекова до недоступних села.

Снег је ограничио и кретање свих возила, посебно у планинским подручјима. Отказано је и неколико линија аутобуског и железничког саобраћаја, док је аеродром у Скопљу отворен.

У Румунији је због изузетно ниских температура и високог снега у последња 24 часа страдало шест лица, потврдило је министарство здравља, пренела је новинска агенција Ађерпрес. Румунију је последњих дана захватио талас снега и изузетно ниске температуре због чега је досад умрло 74 лица.

Невреме је пореметило саобраћај у многим деловима земље у којима су проглашене повећане мере безбедности. До данас у подне је због тога отказан полазак више од 300 возова, док због невремена не ради 3.800 школа, јавља Ађерпрес.

Војни авиони достављају храну становништву у источном делу Румуније, који је затрпао високи снег. На чишћењу путева ангажовано је више од осам хиљада војника.

У Бугарској је, услед неповољних зимских услова, данас обустављен железнички саобраћај на појединим пругама. Међународни возови још не саобраћају између Бугарске и Румуније.

Ситуација у централним и јужним областима погођеним поплавама и даље је тешка. Друмови су проходни, уз упозорења уобичајена за зимске услове, и саобраћај на границама се одвија нормално, а аеродром у Софији отворен је за саобраћај, уз незнатна кашњења летова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво