Читај ми!

Завејане комшије

Снежно невреме блокирало Црну Гору. У Хрватској проглашене редовне мере одбране од леда на Дунаву, у Македонији завејано 40 села а у Босни и Херцеговини брину како да одрже стабилно снабдевање струјом. Таласи на Црном мору преко 10 метара.

Црна Гора и даље је на удару снежне мећаве, праћене олујним ветром и ниским температурама, а север те државе већ данима је окован снегом и ледом.

Најтеже је на северу Црне Горе где су путеви непроходни, а у Пријепољу је заустављено око 200 камиона и шлепера. У другим деловима Црне Горе ситуација се постепено нормализује када је реч о саобраћају и снабдевању електричном енергијом.

Подгорички и тиватски аеродром су поново отворени, а летови се одвијају по планираном реду. Путни правац Подгорица–Колашин–Мојковац поново је отворен за саобраћај, чиме је успостављена друмска веза између југа и севера Црне Горе.

И даље су, међутим, отказане све аутобуске линије из Подгорице за север Црне Горе, док се нормално саобраћа ка Никшићу и приморским градовима. Раније су, због снежних наноса, до даљег затворени за саобраћај путни правци Никшић–Шавник–Жабљак, Мојковац–Ђурђевића Тара–Жабљак и Никшић–Плужине–Шћепан Поље.

Ауто-мото савез Црне Горе апеловао је на све учеснике у саобраћају да без преке потребе не крећу на пут, посебно у раним јутарњим и вечерњим сатима када због екстремно ниских температура на путевима има поледице.

У посебно тешкој ситуацији је север Црне Горе, где је због снежне мећаве непроходна већина путева, а готово сва села на том подручју су завејана. Више десетина насеља и села у Црној Гори остало је без струје због временских неприлика, јер је олујни ветар покидао жице далековода и оштетио бројне трафо-странице.

После више од тридесет сати, становници ужег дела Колашина добили су струју, док су остали делови тог града, села и општина Мојковац и даље без струје. Око 8.000 становника у околини Пљеваља нема комуникацију са градом, а слична је ситуација и са селима у општинама Плав, Плужине, Шавник где снежни наноси достижу висину и до четири метра.

Црногорски премијер Игор Лукшић каже да влада прати ситуацију на северу Црне Горе и да ће, ако и када се за тим укаже потреба, прогласити ванредно стање. Лукшић је истакао да надлежни државни органи предузимају све мере како би се последице временских неприлика у Црној Гори ублажиле.

Према подацима Центра за управљање кризом, око 40 села у Македонији је завејано, а у њима је укупно око 3.000 становника, а најугроженију су у скопски, прилепски и кумановски регион.

У Македонији ће сутра и прекосутра хеликоптери Македонске армије достављати храну и лекове становништву завејаних села.

У Хрватској су јутрос проглашене редовне мере одбране од леда на Дунаву, а четири ледоломца и даље раде на разбијању леда на Драви. Како је изјавио Зоран Ђуроковић, директор "Хрватских вода" у Осијеку, лед на Дунаву у Мађарској покрио је 50 одсто површине реке.

Према информацији Штаба цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), на једном делу источног Мостара још је отежано напајање електричном енергијом због квара на далеководима. Отежано је и снабдевање питком водом, па поједини грађани топе снег да би дошли до воде.

Снабдевање електричном енергијом и даље је тешко у општини Неум где грађани већ неколико дана немају електричну енергију.

Екипе Хеликоптерског сервиса Републике Српске данас ће помагати становништву у општинама Калиновик, Невесиње и Источни Мостар, изјавио је директор тог сервиса Бобан Кустурић. Два хеликоптера ће достављати пакете лекова и хране у најугроженија места тих општина, а помоћ могу очекивати и мештани села Зијемље.

Из Солане у Тузли отпремљено је 200 тона соли за посипање путева у Кантону Сарајево. Со је отпремљена возом из Тузле који би до краја дана требало да стигне у Сарајево. Солана у Тузли одлучила је да, све док трају природна непогода и велике снежне падавине, приоритет у испоруци има со за посипање путева у Босни и Херцеговини.

У Бугарској на Црноморском приморју таласи премашују 10 метара. У градовима Бургас, Поморије, Анхелој и Царево угрожене су приобалне улице. Проглашено ванредно стање, јавља БНТ.

У Румунији  je снег одсекао 127 места и зауставио саобраћај на 237 путева. Више 1000 људи је остало блокирано у два воза током ноћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво