Читај ми!

Пукла брана у Бугарској

Најмање осам особа погинуло када је на југу Бугарске пукла брана и поплавила оближње село. Јака мећава у Хрватској. На многим путевима обустављен саобраћај. Невреме однело и пету жртву. Завејан север Црне Горе, већина села у снежној блокади. У БиХ завејани путеви и селa. Прва жртва мраза у РС. Проблеми са снегом и у Македонији.

17.40 - У поплави коју је изазвало рушење бране на југу Бугарске, погинуло најмање осморо људи, док је више од десет нестало, саопштиле власти те земље.

16.54 - За 12 путника међународног воза Београд-Истанбул, који је исклизнуо из шина у Бугарској, обезбеђен аутобуски превоз до бугарско-турске границе, саопштиле Железнице Србије.

16.26 - Висина снега у БиХ: Бјелашница 237 цм, Купрес 110, Сарајево 84, Мостар 79.

16.00 - Око 320 људи повређено за три дана невремена у Сплиту. Шеф болнице тражи да градоначелник власт преда војсци.

На југу Бугарске пукла је брана и поплавила оближње село са 700 кућа. Најмање осам особа је погинуло, док је више од десет нестало, саопштили су званичници. Званичници су раније саопштили да су пронашли тела тројице старијих мушкараца.

Поплавни талас висок 2,5 метра запљуснуо је село Бисер, у близини границе са Грчком, након што се брана урушила. Забринутост изазивају још две бране у том региону, којима прети колапс, па је становништво оближњих насеља упозорено да буде спремно на евакуацију.

У већем делу јужне Бугарске због обилних падавина проглашено је ванредно стање. Бугарска је упозорила Грчку и Турску на опасност од изливања река Арде и Марице.

Снежне падавине уз веома ниске температуре настављају да отежавају ситуацију у читавом региону.

У Хрватској, где од јутрос снег поново пада, екстремни зимски услови однели су до данас пет живота, а у појединим подручјима нема струје.

Надлежне службе се у неким деловима Далмације још боре са сметовима, који на подручју Имотског и Вргорца достижу висину и до четири метра, па је у тим крајевима блокирано око 120 села.

У Сплиту и Шибенику, где је нападало више од 20 сантиметара снега, ни данас нема наставе, али градска управа и јавне службе раде.

Због нових снежних наноса, тренутно нема слободног правца којим се могу кретати камиони из унутрашњости према Далмацији и Приморју и обрнуто. Железнички и авионски саобраћај одвија се редовно, уз одређена кашњења возова.

У Босни и Херцеговини, падавине и проблеми не престају на путевима широм земље, па се тако у близини места Мустапић у Херцеговини заглавио још један аутобус.

Припадници Горске службе спасавања на Јахорини пронашли су поред скијашке стазе 24-годишњег словеначког држављанина, који је касније преминуо у Дому здравља на Палама.

Лекари на Палама рекли су да је младић умро од срчаног застоја, додајући да ће тачан узрок смрти бити утврђен обдукцијом.

У Црној Гори, јутрос је до 10 сати због снежне мећаве био затворен подгорички аеродром Голубовци.

Из Метеоролошког завода су навели да Црну Гору очекује нови ледени талас, паћен снегом, ниским температурама и јаким ветром.

Проблеми са снегом муче и Македонију, изазвавши сметње у путничком саобраћају, па је 50-ак села одсечено, док се железнички саобраћај одвија уз мања кашњења, а авионски засад редовно.

Највише снега има у скијашком центру Кожуф, 217 сантиметара, док је у Охриду снежни покривач достигао висину од 10, а у Скопљу од пет сантиметара.

У Румунији, снег и мећаве блокирали су путеве у седам округа и саобраћај је заустављен на 47 националних путева.

Од 349 места у Румунији погођених снежном мећавом, у 181 настали су проблеми са снабдевањем струјом.

Румунско министарство образовања је саопштило да ће 2.667 школа у целој земљи бити затворено, а метеролози прогнозирају снежне падавине и ветар у појачању до среде.