Читај ми!

Балкан у снегу

Већина градова у Босни и Херцеговини у потпуној блокади. Снежно невреме блокирало и Црну Гору, а отежан је друмски и бродски саобраћај у Хрватској.

Обилан снег и ниске температуре широм Црне Горе и даље отежавају друмски саобраћај и стварају проблеме у снабдевању струјом, а у најтежој ситуацији је север те државе који је практично у снежној блокади.

Због снега непроходна је већина путева на северу Црне Горе, а готово сва села на том подручју су завејана. Снежно невреме однело је два живота на територији Црне Горе.

Црногорски министар просвете Славољуб Стијеповић изјавио је да је донета одлука о одлагању наставе у школама у свим општинама на северу Црне Горе у наредна три дана, због временских неприлика.

Иако на северу Црне Горе није проглашено ванредно стање, Стијеповић је рекао да је ситуација изазвана невременом још увек тешка, због чега је донета одлука да се настава у школама одложи у наредна три дана.

"Пратимо ситуацију и након истека ова три дана поново ћемо проценити шта да урадимо. У сваком случају, на првом месту биће нам безбедност и здравље ученика", рекао је министар просвете.

У Беранама се у суботу увече, под теретом снега, срушио кров спортске дворане, а у несрећи није било повређених.

Путни правац Подгорица-Колашин-Мојковац, након два дана блокаде, отворен је за саобраћај путничких возила, чиме је успостављена друмска веза између југа и севера Црне Горе.

Саобраћај на тој деоници дозвољен је само путничким возилима уз обавезну зимску опрему. Саобраћај ће се одвијати уз наизменично пропуштање једном траком на појединим деоницама пута због леда.

Влада Републике Српске није прогласила ванредно стање, док је Влада Федерације Босне и Херцеговине прогласила стање природне непогоде.

На подручју Републике Српске, у општини Скелане снег је блокирао око 100 људи, а спасилачке екипе покушавају да до њих прочисте путеве.

Сва села на подручју Скелана одесечана су од света већ 20 дана, а грађани имају проблема са несташицом хране и лекова.

На подручју Сокоца блокирано је око 70 села. Екипе за рашчишћавање су на терену, а сметови на појединим деоницама су и до три метара.

Стање у Неуму је драматично, пошто од јуче у том граду нема струје и неће је бити у наредних најмање седам дана.

Руководилац Електро Неума Марко Ловић рекао је да је у квару главни далековод који Неум снабдева струјом из смера Стона, док су се два далековода срушила услед великог снега.

Стање у Хрватској се полако стабилизује, снег је у већем делу земље престао да пада. Критично је још увек у залеђу Далмације где мећава још увек не попушта.

У пробијање снежних наноса у подручју Далмације укључила се и војска, док се на задарском подручју стање нормализује, па је саобраћај према унутрашњости поновно успостављен.

У Сплитско-далматинској жупанији још увијек одсечено од света око 200 села. Најтеже је због метарских наноса снега и изузетно ниских темпертура на подручју Имотског и Вргорца, где је проглашено ванредно стање.

На Јадрану и приобаљу додатне проблеме ће правити умерена и јака, а местимично и олујна и орканска бура.

Снег је данас после подне, после јучершњег прекида, наставио да пада у у Македонији и већ ствара проблеме у саобраћају, посебно изван градова и на планинским превојима. Температуре су ових дана од минус 13 до минус 4 степена.

Из јавног предужећа "Македонија пут", задуженог за рашчишћавање путева, најавили су даноноћна дежурства да би се спречили већи сметови. Метеоролози најављују наставак снежних падавина, а разведравање тек од среде. У јужним крајевима земље предвидја се киша.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво