Читај ми!

Потпаљивање Струге

Међунационалне тензије у Струги. У селу Лабуниште запаљена црква. Долазак ватрогасаца спречавала група мештана. Међусобне оптужбе. Председник позвао верске лидере на састанак.

У етнички мешовитом селу Лабуниште, код Струге у Македонији, синоћ око 22 сата запаљена је црква. Православна црква у том селу, у којем живе становници исламске вероисповести, стара је два века и у њој се чувају вредне иконе.

Како пише Нова Македонија, ватрогасци су успели, уз помоћ мештана, да локализују пожар и спасу цркву Св. Никола од потпуног уништења.

Инцидент се догодио након неколико дана међуетничких тензија у Струги, граду на Охридском језеру на југозападној граници Македоније према Албанији.

Регион насељава етнички и верски мешовито становништво, а протест исламских верника почео је после карневала у селу Вевчанима, насељеном Македонцима, на којем су исмевани ислам и Куран.

Након тог инцидента, албански житељи су у Струги спалили македонску заставу и почели су протести Албанаца и муслиманских верника.

Они су затражили од градоначалника Општине Вевчани да се извини због исмевања муслимана, а градоначелник је одговорио да није могао да контролише дешавања на карневалу и није се извинио.

Муфтијство исламске верске заједнице и градоначелници Вевчана и Струге позвали су грађане хришћанске и исламске вероисповести на мир.

Демократска Унија за интеграцију, партија Албанаца из Македоније која је део владе, позвала је на смиривање тензија. Владајућа ВМРО-ДПМНЕ за сада се не оглашава.

Албанци у Македонији реаговали су и на скандирање македонских навијача који су на Европском првенству у Србији бодрили своју репрезентацију, али су истовремено узвикивали антиалбанске пароле.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво