Парастос за жртве "Олује"

У селу Горње Селиште, код Глине одржан је парастос српским цивилним жртвама хрватске војно-полицијске акције "Олуја".

Парастос су код масовне гробнице на сеоском гробљу у Горњем Селишту служили парох моравички протојереј ставрофор Јеленко Стојановић и парох глински јереј Слободан Дракулић.

Обреду је присуствовао и сисачки парох Петар Олујић који је низ година после "Олује" био једини свештеник који је обављао верске обреде на Банији и обилазио повратнике.

Међу неколико стотина људи били су и председник Српског народног вијећа и саборски посланик Милорад Пуповац и представници српске мањинске самоуправе из Карловачке и Сисачко мославачке жупаније и града Глине.

"Овим окупљањем показали смо да постоје људи којима је неко одузео живот и да није учињено ништа да би они били долично сахрањени" и да би починиоци злочина били процесуирани, рекао је Пуповац.

Он је додао да је ово прилика да су сви који су недужни страдали имају право на помен и обележја.

Пуповац је најавио иницијативу да се прикупе подаци о масовним страдањима људи у "Олуји" и локацијама гробница, како би могло да буде организовано систематско обележавање њихове погибије.

На гробљу у Селишту у три масовне гробнице и два реда појединачких гробова, чије су крстаче означене с Н.Н, због протеклих година и неодржавања иструлиле су, или су у јако лошем стању, сахрањене су избеглице с Кордуна чију су колону у повлачењу према Двору и граници с БиХ пресекле хрватске снаге и масакрирале их.

На тим локацијама није обављана никаква ексхумација, а иако се према службеним подацима ту ради о педесетак тела, народ тог краја истиче да је погинулих било преко стотину.

Ових дана представници општине Двор били су у Новом селу и селу Сводна, у БиХ, где су присуствовали комеморацијама и парастосима жртвама "Олује", односно избеглицама које су настрадале код Сводне кад је колону бомбардовала хрватска авијација.

Уназад неколико година СПЦ и Срби с подручја Шибенско книнске жупаније током септембра одржавају парастосе за укупно 16 цивила старијих годишта који су крајем августа, односно крајем септембра побијени у селима Гошићи и Вариводе код Книна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво