Читај ми!

Додик против тужилаштва БиХ

После одлуке о обустављању истраге против 14 особа у предмету "Добровољачка", председник РС Милорад Додик најавио прекид сарадње са тужилашвом БиХ. Одлука тужилаштва недопустива и исполитизирана, оцењује Додик. Српско тужилаштво за ратне злочине наставља истрагу.

Одлуку тужилаштва Босне и Херцеговине да обустави истрагу против бившег члана Председништва БиХ Ејупа Ганића, Јована Дивјака и још 12 осумњичених за ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву оштро осуђује јавност у Србији и Републици Српској.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је то чисто политикантска одлука.

Додик је за РТС рекао да Република Српска не може да има поверење у Суд и тужилаштво Босне и Херцеговине и да ће наставити да се бори против институција које "служе за осуду само једног народа".

Према његовим речима, немогуће је наставити сарадњу, јер тужилаштво и Суд БиХ немају уставну основу, већ су, како је рекао, наметнути, а самим тим и нелегитимни.

"Ми ћемо наставити да оспоравамо њихов легитимитет кроз структурални дијалог који смо отворили са Европском унијом и видећемо на који начин ћемо из свега тога изаћи. У сваком случају, ми не желимо да видимо такав суд и тужилаштво на нивоу Босне и Херцеговине", нагласио је Додик.

У српском тужилаштву за ратне злочине кажу да истраге у вези са "Добровољачком" настављају, без обзира на потезе тужилаштва Босне и Херцеговине.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић каже да одлука тужилаштва БиХ у случају "Добровољачка" показује да се правда селективно примењује и истиче да то не доприноси помирењу у региону.

Српско тужилаштво наставља истрагу

Истичући да српско тужилаштво наставља истрагу, Векарић је напоменуо да је "сада много јасније зашто је тужилаштво БиХ одбијало да потпише Споразум о међусобном уступању доказа, којим би се сви докази једне и друге стране објединили и брже расветлили почињени злочини".

"Босанска страна је показала да није имала жељу да нам да своје доказе за 'Добровољачку', али српско тужилаштво за ратне злочине наставља своју истрагу", рекао је Векарић.

Векарић је рекао да се из саопштења тужилаштва БиХ добија одговор ко није починио злочин у Добровољачкој, али не и ко јесте. Сада се, како је навео, трага за неким другим непознатим лицима, а постоје евентуални починиоци који су мртви.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да је обуставило истрагу против Ејупа Ганића и још тринаесторице осумњичених у случају Добровољачке улице у Сарајеву јер, како је утврђено, у радњама осумњичених нису садржана обележја кривичног дела.

Истрага је обустављена и против Јована Дивјака, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Током напада у Добровољачкој улици маја 1992. године убијено је седам и рањено 14 особа, након што су онеспособљене за борбу, наводи Тужилаштво БиХ.

Истрага у вези са овим радњама биће настављена због постојања основане сумње да је почињено кривично дело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

У складу са Законом о кривичном поступку БиХ, на ову одлуку о обустави истраге поступајућег тужиоца може се уложити притужба Канцеларији главног тужиоца, а МУП РС најавио је да ће одмах по пријему званичног обавештења о обустављању истраге уложити приговор.

Председник Високог судског и тужилачког савета БиХ Милорад Новковић рекао је да одлука Тужилаштва БиХ није коначна и да може да буде промењена.

"Постоји право приговора који се улаже Канцеларији вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ. Чуо сам да ће то учинити МУП Републике Српске и да ће приложити неке нове доказе које ће Канцеларија главног тужиоца детаљно размотрити и донети одговарајућу одлуку", рекао је Новковић.

Одлука о обустављању истраге је "најскандалознија одлука тог суда до сада и представља одустајање од извршења правде и од помирења", оценила је Демократска партија, чији је лидер бивши председник РС Драган Чавић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво