Читај ми!

Крај истраге о Ганићу и Дивјаку у БиХ

Тужилаштво у Сарајеву обуставило истрагу против Ејупа Ганића, Јована Дивјака и још 12 особа у случају "Добровољачка". Ганић: Очекивао сам овакву одлуку.

Тужилаштво БиХ донело је наредбу о обустави истраге против четрнаест особа у предмету "Добровољачка", јер је утврђено да нису извршили кривично дело.

Истрага је обустављена против Ејупа Ганића, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јована Дивјака, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

"Након опсежне истраге, наредба о обустави истраге против осумњичених особа донесена је на темељу 352 изјаве сведока те 412 материјалних доказа који укључују документе, видео-записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале", наводи се у саопштењу.

Према наводима тужилаштва, истрагом је утврђено да је током напада у Добровољачкој улици убијено седам и рањено 14 особа, "након што су онеспособљене за борбу".

"Истрага у вези са овим радњама се наставља због постојања основа сумње да је почињено кривично дело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу. Истрага у вези са овим последицама и радњама се наставља", наводи се у саопштењу.

Током истраге је утврђено да је део заробљених војника из колоне ЈНА одведен у просторије ФИС-а, Централног затвора и штаба ТО и где су злостављани и малтретирани.

Истрага у вези са овим радњама се наставља, с циљем утврђивања одговорности познатих починитеља те идентификације осталих извршитеља, као и постојања евентуалне командне  одговорности, наводи се у саопштењу. 

Ганић: Очекивао сам ову одлуку

Бивши члан Председништва БиХ и један од осумњичених Ејуп Ганић рекао је да је очекивао овакву одлуку. 

"Од самог почетка истраге очекиван је овакав резултат, јер је међународна заједница била фактор у Добровољачкој, све договоре смо вршили уз помоћ међународне заједнице", изјавио је Ганић.

Ганић је рекао да "Добровољачка" остаје "важан историјски датум за БиХ, и за Србију", а да ће историчари "вероватно закључити да је то био 'дан Д' када је Босна спасена и дан када је пропао пројект велике Србије", преносе сарајевски медији.

"Мора се признати да је Београд успео да у ових 20 година наметне међународној заједници 'Добровољачку' као пројект, на којем су ангажовани највиши и најкомпетентнији тужиоци из међународне заједнице, од Хага, па до разних међународних тужилаштава, да истражују Добровољачку", додао је Ганић.

Према његовим речима, уместо што истражују случај "Добровољачка", "ти умови треба да се ангажују на процесуирању оних који су направили геноцид у Сребреници, Вишеграду, Братунцу, Приједору, Брчком, Козарцу, Сарајеву..."

"Надајмо се да међународна заједница неће поново упасти у замку на неку нову 'Добровољачку' и да ће, ипак, своје ресурсе усмерити на процесуирање ратних злочионаца против цивила у Босни и Херцеговини, а тих злочина је било близу 200.000", рекао је Ганић.

Осуде из Републике Српске

Званичници Републике Српске, представници српских политичких партија и борачких удружења најоштрије су осудили одлуку Тужилаштва БиХ да обустави истрагу.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је обустављање истраге против "чисто политикантска одлука Тужилаштва БиХ".

"Мислим да РС апсолутно не може да има поверење ни у Суд ни у Тужилаштво БиХ. Ја ћу, наравно, наставити да се борим против тог монструма, који постоји као једино место за оптужбе и осуду припадника само једног народа", рекао је Додик.

Премијер РС Александар Џомбић оценио је да је Тужилаштво БиХ показало да "апсолутно нема кредибилитет да се бави овим питањима", додајући да је и овај случај "потврдио чињеницу да оваквим радом заједничке институције ограничавају перспективу БиХ као државе.

Српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да одлука страног тужиоца Џуда Романа да обустави истрагу у случају "Добровољачка", има за циљ да заштити злочинце и да оправда злочин који су, како је навео, сви становници старији од 20 година у БиХ имали прилику уживо да виде на телевизијским екранима.

Радмановић је рекао да злочин у Добровољачкој "није споран ни за кога, осим за тог тужиоца и групу сарајевских политичара".

Министар правде Републике Српске (РС) Џерард Селман изјавио је да одлука Тужилаштва БиХ није тужилачка одлука, већ одлука која улази у сферу политике.

"Очито је да је Тужилаштво БиХ подлегло политичком притиску Сарајева и то је скандал", рекао је Селман.

Шеф тима МУП РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак изјавио је да ће канцеларији главног тужиоца БиХ бити поднет приговор када званично буду обавештени да је обустављена истрага у случају "Добровољачка".

Председник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да није изненађен одлуком Тужилаштва БиХ, али да је "изненађен укупним односом свих релевантних фактора у политичком животу РС када је реч о случају 'Добровољачка'".

Ћургуз је најавио да ће већ сутра Борачка организација свој став о овом случају упутити на адресу релевантних политичких фактора у РС.

Председник Партије демократског прогреса Младен Иванић сматра да ће овај случај имати последице по стабилност БиХ, наводећи да би то требало да знају и међународни ментори Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ је истрагу о злочинима у Добровољачкој улици у Сарајеву покренуло у октобру 2006. године, док су правосудни органи Србије истрагу о овом случају покренули у децембру 2008. године.

Због случаја "Добровољачка" по потерници из Србије прво је у Лондону био ухапшен Ејуп Ганић, а прошле године у Бечу је ухапшен и Јован Дивјак. Обојица су у екстрадационом поступку ослобођена.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво