Срби из Чикага туже америчку фирму због "Олује"

Циљ "Олује" био је насилно протеривање "мањинске етничке групе", а амерички МПРИ био је "саучесник у геноциду", наводи се у тужби коју је група Срба из Крајине поднела против те војно-консултатске фирме.

Група Срба која је до 1995. живела у Крајини тужила је  америчку војно-консултантску фирму МПРИ (Military Professional Recources Incorporated), тврдећи да је војно опремала хрватске оружане снаге, обучавала хрватске официре и осмислила план операције "Олуја".

Тужба групе америчких држављана српског порекла,  под именом "Жртве геноцида у Крајини", предата је у среду Федералном суду у Чикагу, а тужиоци траже 10,4 милијарде долара одштете.

У тужби исписаној на 40 страница, сведоци који сада живе у Чикагу, између осталих Милена Јовић и Живка Мијић, наводе да је "Операција ‘Олуја' спроведена је с једним јединим циљем - да се убију или протерају Срби из Крајине само зато што су мањина друге нације и вере".

Америчка фирма МПРИ, коју су 1987. основала осморица бивших официра америчке војске и коју је 2000. године купило предузеће L-Z Communications, у тужби се спомиње као "учесник у геноциду".

"Операција Олуја постала је највећа копнена офанзива у Европи од Другога светског рата, а као последицу је имала убиства и нехуман однос према хиљадама Срба, насилно протеривање 200.000 Срба из њихових вековних домова, пљачку и уништавање имовине вредне стотине милиона долара", каже се у тужби и наводи да је тадашњи министар обране Гојко Шушак на састанку с представницима МПРИ-ја у октобру 1994. године, кад је са америчким предузећем склопљен вишемилионски уговор, рекао да "жели да истера Србе из Крајине".

Групу "Жртве геноцида у Крајини" на суду заступа адвокат Ентони Д'Амато, а помажу му колеге Роберт Павић, Џон Остојић и Кевин Роџерс. До поменуте своте од 10,5 милијарди долара дошли су помноживши 200.000 жртава са 25.000 долара по глави становника. Затим су на тих 5 милијарди америчких долара додали камате од пет посто годишње, што данас, 15 година касније, износи 10,4 милијарде долара. 

Операција "Олуја"

Пре 15 година, 4. августа, 200.000 војника и полицајаца из састава оружаних снага Републике Хрватске и Хрватског вијећа одбране из Босне, под врховним заповедништвом Фрање Туђмана, напало је, уз садејство бошњачке армије и прећутну подршку водећих сила Запада, заштићене зоне Уједињених нација у северној Далмацији, Лици, Кордуну и Банији.

Дан касније, 5. августа хрватска војска је ушла у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба.

За само неколико дана сломљен је отпор Српске војске Крајине која је бројала око 30.000 војника.

Народ Републике Српске Крајине, преко 200.000 људи, натеран је на безглаво повлачење у правцу Србије и Републике Српске при чему су избегличке колоне биле под дејством хрватске артиљерије и војног ваздухопловства.

Они који су остали, а реч је о цивилима, углавном старијим и немоћним особама, били су изложени терору и након формалног завршетка операције "Олуја" 7. августа.

Тадашњи команднат цивилне полиције мировних снага УН за подручје Книна, генерал Алан Горан, на крају своје мисије написао је у извештају да је полиција УН на том подручју, након доласка хрватских снага, пронашла 128 убијених српских цивила и 73 одсто уништених кућа.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас" у акцији хрватске војске нестало је близу 2.000 особа, док је Хрватски хесиншки одбор саопштио да је у току операције "Олуја" убијено 670 цивила.

За злочине почињене у "Олуји" тужилаштво Хашког трибунала оптужило је тројицу хрватских војних и полицијских генерала, Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак. Суђење је у току, а тужилаштво је за Готовину тражило 27 година затвора, за Маркача 23, а за Чермака 17 година.

број коментара 52 Пошаљи коментар
(субота, 21. авг 2010, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Прави потез

Ову парницу не могу да добију, али није тачно да ћемо се овим осрамотити. На суду ће морати да се изнесу докази и једне и друге стране, а то значи да ће Америчке новине имети прилику да чују за почињене злочине над Србима. И ако изгубимо парницу слика о Србима неће бити лошија него иначе.

(субота, 21. авг 2010, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

re; Re;svasta

Nekima to izgleda ne ide u glavu da smo se vec osramotili, i to ne jedan puta. Ocrnili i satanizovali smo mi sami sebe sledeci pametne vodje i uvek isli uz dlaku celom svetu. Da se inatimo izgleda je jedino za sta smo sposobni.

(субота, 21. авг 2010, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Правда ће да побиједи!

Само тако. Ово је тек почетак. Толико америчких адвоката који раде овако велики посао за проценат не би трошило своје драгоцјено вријеме да нису убијеђени у успјех. Добијали су већ неколико сличних случајева. Паре нису важне, битно је нешто друго, бита је истина. Американци су припремили акцију, Хрвати су одрадили прљав посао, који иначе раде кроз историју. Ово је само почетак, како год да се заврши, а резултат ће бити позитиван, онда наставити са осталим догађајима, имовином, становима... па све до 2. свјетског рата и Јасеновца. Правда мора да побиједи!

(субота, 21. авг 2010, 11:21) - Milutin [нерегистровани]

Da nije smesno bilo bi glupo

Zapocni svoj komentar gospodjo-gospodine imenom daznamo kome se obracamo. Savet ti je toliko glup i neotesan a sam zakljucak nista manje mediokritetan posle uvoda. Znaci svi znaju sve o Srbima i ds su ocrnjrni i ubijani i maltretirani, pa bar pusti ljude da pravnim sredstvima odrade naumljeno tvoj savet niti ocekuju a niti traze. Ko se upustio u tako nesto u Americi taj je dovoljno i jak i sposoban i zna znanje. Ubuduce pauziraj zakonom uredjena drzava radi za svoje gradjane a ne protivu njih.

(субота, 21. авг 2010, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Re;svasta

Kako to mislis,da se osramotimo...??!!!??
sramota je da se tako razmislja..
nicija nije gorela do zore,bilo je i vecih imperija od SAD..

(субота, 21. авг 2010, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

Jako Tesko

Apsolutno ste u pravu gospodine podrzavam svaku vasu rec

(петак, 20. авг 2010, 22:46) - anonymous [нерегистровани]

oluja

nikad nikakve pare nemogu da nadoknade ono sto smo izgubili u oluji ali bar da im se kaze sta su mocnici uradili .srbi sa kosova su dobili mnogo vacu medijsku paznju pa red je i da mi krajisnici pokazemo da jos uvek postojimo.pozdrav za hrabre ljude iz cikaga

(петак, 20. авг 2010, 22:05) - монархиста [нерегистровани]

Могуће је

Ако су могли Индијанци,можемо и ми!

(петак, 20. авг 2010, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Eh.....

bivša braćo Srbi,eto ja sam bio u Oluji i nisam vidio niti jednog stranca osim državljana RH svih nacionalnosti pa i srpske koji su se hrabro borili protiv neprijatelja.Također nisam vidio niti jedan komad naoružanja američkog porijekla,sve mahom oteto od bivše jna i nešto rumunjskih i mađ.kalašnjikova.A što se tiče strategije to bi svaki general mogao smisliti.Puno pozdrava iz Lijepe Naše.

(петак, 20. авг 2010, 20:27) - Marko [нерегистровани]

ok

Ja sam Hrvat, i mislim da treba da se ispita podrobnije sta je sve tu bilo. Neka se sude, jer istina mora da bude jasna. Iako nemam veze sa Krajinom, sve to treba ispitati i isterati na videlo istinu, ma koliko ona bolna bila. Krivci, ubice bili oni Srbi ili Hrvati moraju da ispastaju.