Јосиповић: Слање војске није опција

Због добрих односа са суседима долазећи председник Хрватске Иво Јосиповић спреман да одустане од тужбе против Србије. Слање Хрватске војске у суседну земљу није опција, рекао Јосиповић коментаришући изјаву претходника Стјепана Месића.

Проблем тужбе Хрватске против Србије за геноцид, боље је решити договором него се годинама повлачити по суду, изјавио је новоизабрани хрватски председник Иво Јосиповић.

Јосиповић је говорећи за "Медија сервис" о односима са суседима навео да слање Хрватске војске у суседну земљу није опција, одговарајући тако на изјаву актуалног председника Стјепана Месића о "слању војске" ако премијер Републике Српске Милорад Додик распише референдум о отцепљењу РС од БиХ.

Хрватски председник је додао да је Месић "понекад лежернији у изражавању јер је то његов стил". "Такве изјаве не желим коментарисати", рекао је Јосиповић.

Рекавши да су му битни добри односи са суседима, због којих је спреман и одустати од тужбе за геноцид против Србије, Јосиповић је додао да верује да ће то разумети и у крајевима Хрватске који су погођени ратом.

"Тужба није сама себи сврха, па ако постоји начин да се проблем реши на другачији начин, боље га је прихватити него се годинама или деценијама повлачити по судовима", изјавио је Јосиповић.

Односи у региону углавном добри

Хрватски председник је као добре оценио односе са већином земаља у суседству, указујући на проблеме на којима морају да раде и Хрватска и друге земље.

Док граничне проблеме које постоје са БиХ, Црном Гором и Србијом, Јосиповић сматра лако решивим, за њега су нешто проблематичнији проблеми са Словенијом, од арбитраже око границе до питања штедиша "Љубљанске банке" или нуклеарне електране "Кршко", као и питања ратних последица у односима са Србијом и ситуација Хрвата у БиХ.

Говорећи о Хрватима у БиХ, Јосиповић је навео да се то питање претерано мистификовало, додајући да Хрватска има уставну обавезу да брани интересе свог народа ван државе, али само док не задире у унутрашње послове БиХ.

"Хрватској је најбитније да сва три народа постигну споразум, без обзира значи ли то три, пет или седам ентитета", рекао је Јосиповић, додајући да ће споразум Хрватској бити прихватљив док год буде "јемчио једнакоправност хрватског народа у БиХ".

број коментара 34 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јан 2010, 08:52) - anonymous [нерегистровани]

sramota

Mesiceva lezernost je samo prema Srpskom narodu.Razlog tome,zna koliko je kriv,za sve Srpske tragedije,koje su pocinjene direktno pod njegovom komandom.
Sramota,za njegove godine,nazalost nisu ga ucinile mudrijim.
biljana markovic

(четвртак, 21. јан 2010, 01:20) - edis [нерегистровани]

tako je

mislim da trebamo napravit dobro susedske odnose pozdrav zvezdinom severu od bbb

(среда, 20. јан 2010, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

Исти, можда и гори

Хрватски председник је додао да је Месић "понекад лежернији у изражавању јер је то његов стил". Паметном довољно да схвати каква је његова политика према Србима.

(среда, 20. јан 2010, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Dobra ideja

Pocinjem da upozoravam prijatelje da nije bezbedno putovati na taj kraj sveta
regards from England

(среда, 20. јан 2010, 22:13) - besan [нерегистровани]

Razglasiti Evropom da Hrvatska...

sprema rat, pa ce turisti da se iskidaju!

(среда, 20. јан 2010, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

naravno

dobar komentar

(среда, 20. јан 2010, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

zar i u 21 veku mislite na oruzje?

Tuzba koju je je Hrvatska podnela protiv Srbije,jedino se njima ne bi isplatila.
Kakav je to covek koji opravdava postupak Mesica pozivajuci se na njegovu lezernost,umesto da je poslao izvinjenje za
uvredu.Pa on ne moze jos uvek to da uradi
inaguracija jos nije obavljena.
A sto se tice ponovne agresije,ne znam ciji bi sinovi isli da ginu.
Ma hajde te molim vas,ovo je 21 vek

(среда, 20. јан 2010, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

"Чувај се Латина и кад поклоне носе"

Месић говори оно што Јосиповић мисли. Јосиповић је само Месићева продужена рука, наступ му је мирнији, али тим се не треба заварати. Уосталом Месић је подржавао Јосиповића у предизборној кампањи а Јосиповић је позвао председника тзв. државе Косова на дан свог ступања на дужност. И тај исти Јосиповић је писао тужбу против Србије. Треба ли још аргумената да се прозре политика и намере Јосиповића? Будимо реални и схватимо да ће однос не само било ког хрватског председника, већ и целокупне хрватске политике према Србима бити увек исти. Што то пре схватимо, престаћемо да се обмањујемо и бићемо паметнији.

(среда, 20. јан 2010, 19:04) - Simo Banijac [нерегистровани]

Prvo izvinjenje za genocid

Srbi mogu oprostiti genocid, ali NE MOGU ZABORAVITI, zato bi bilo neophodno da IVO Josipović u Jasenovcu klekne i traži oproštaj od Srpskih stradalnika i njihovih potomaka. Tako mora uraditi svaki predsednik Hrvatske.

(среда, 20. јан 2010, 19:01) - ŠUMADINAC [нерегистровани]

Istina, izvinjenje, pomirenje

Stvarno si naivan, pa ne vidiš da STIPE glumi lošeg , a IVO dobrog policajca. Hrvati bi da oni budu glavni na Balkanu.