Читај ми!

Изолација открива да ли смо се удале како смо се надале

Две школске другарице и једна рођака. И ја. Све ситно бројимо до четрдесетог лета. Све у доба короне - удате. Више од месец дана траје, скоро па потпуно, нераздвајање од наших супруга. Ближи смо него икад! Шта је то наспрам златне свадбе коју су ми доживели бака и дека? Па, може да буде нешто, неки лакмус папир. Коју ли ће боју на крају добити?

Прва другарица из гимназијске клупе, сада је супруга некога, ко можда полако али сигурно постаје хипохондар, а није био такав! Стварно! Иако мере заштите током пандемије попуштају, топломер му је и у пола ноћи при руци, резултат: 36 са 9 је разлог да се пренерази, ту је и апарат за притисак. Опипавање чела деци - скоро па редовно на пола сата. 

Кад се неко у кући искија, следе сумњичави погледи... Када се иде у куповину, ту је свеукупна заштитна лепеза производа које ревносно набавља (што је за похвалу): маска, рукавице, наочаре, капа, гел за дезинфекцију, алкохол, марамице. Бира дуго у коју ће продавницу да уђе - где је најмање људи.

„Док уђемо, већ смо мокри до коже. Сваког купца гледа попреко, сви су заражени, сви су превише опуштени... Па онда следи: Нико нема комплетну заштиту, јеси га видела, јеси га видела?! И баш иде према мени док кашљуца! Склањај се од ових без рукавица. Не дирај тај лимун, малопре су га опипавали! Код ког ћемо касира? Онај на тројци делује некако... најздравије. Ипак нећемо код њега, има већ троје који чекају, види какви су! Колико је сати? Пожури, сад ће навала..."

„Кад на 25 степени изађемо из продавнице, свеже ознојени, што због пластике уз кожу, што на психичкој бази, под пуном смо ратном опремом и у колима, и на улици, и у ходнику куће, све до момента уласка у стан. Гррррр!!!", бирани је део "Вајбер" преписке.

Одувек је волела да буде окружена брижнима, онима који је пазе, воде о њој рачуна. Дакле нада - испуњена.

Рођака... Па, рођака процветала. Њено ново име је Корона. Муж сад углавном не може у омрзли јој кафић на обавезни свакодневни, и у сваком смислу, дуги јутарњи еспресо са другарима. Не смета јој ванредно стање јер је иначе кућна мува (а и због специјализације је навикла да сваки слободан тренутак проведе над књигама). Супруг је сада константно на видику. 

Сада је тренутак! Научиће све за завршни испит! Коначно ће заблистати! Швајцарска чека! Два мала сина сада су татини најбољи другари. Не они из кафића! Зато има довољно времена да се удуби у офталмологију. Мада, кад мало размисли, муж ових дана нешто ређе пере косу, има оне беле љуспице по леђном делу мајице, и никако да оде код зубара (иако веома треба да иде!), што је такође нервира. Хммм... 

Још једна другарица - у браку сада, у доба короне, има за мужа правог експерта за статистику (иако је по професији нешто сасвим друго). Ради од куће, телефоном свашта завршава, ту су видео позиви, састанци и - редовна и иста плата.

И поред тога, иако ће вероватно убрзо поново у канцеларију, има још пуно додатне енергије, и ревносни је пратилац свих могућих корона-статистика. Спреман је за све видове компарације према разноразним критеријумима. Величина територије државе, клима, број становника, географске координате, близина мора или океана, генетички код, оријентација оних на власти... И рачуна, пребројава, пропорционише, тражи шаблоне. 

Инсталирао је све могуће „корона апликације". Прати и анализира црвене, жуте, наранџасте кружиће. Пита се стално како ово у Немачкој, а како оно у Белгији... Прати Јутјуб канале експерата и оних који мисле да то јесу, како би „уз што више информација , донео најисправније закључке".

„Затрпава подацима. Бомбардује! И децу која га узгред, наравно не разумеју. Брига ме више и за корону и за Палау, или како се већ зове то, та држава!!!", великим словима „ћаска" она на виртуелној кафи, и празни душу да јој буде лакше.

И ја... Неко ко је у позицији слушача. Односно читача. Емотикона, порука, смајлија, љутка, плачка, цветића , лептирића...

Надање и резимирање

Другарица из клупе, удала са за некога ко је прилично брижан. Не само у доба короне, он је ту бригу показао и на пример ономад, када им је синчић ишао на ушивање јер је повредио ногу о стару металну, рђаву цев у дворишту. Целокупни опоравак, фластере, јодове и газе, као и домаћи из фотеље је преузео на себе.

Рођака-докторка има мужа који воли да се дружи. Да ли то значи мањак љубави и поштовања? На њој је да испита и закључи. И упореди некадашње наде, потоњу удају и садашњи брак. А можда и да претерано не испитује?

Другарица која је у браку са „статистичарем" има способног, мудрог и, за математику и анализу, надареног животног сапутника. Никад га неће преварити у туристичкој агенцији, на каси или у банци. Ионако све о каматама, номиналним и ефективним, и кретању белибора зна у прсте. И... њу је увек разумео. На пример када је било оно, онда, са кредитним картицама. Тада је сигурно помислила - добро се удала!

Лакмус папир, показао је у различитим ситуацијама, овде поменутим, две основне боје (црвену и плаву) и неколико међунијанси у опсегу од киселог до сланог. Месец је медени, прве брачне године су слатке, а брак? Па свакакав је... 

Није потребна никаква корона, љубав и поштовање су ту или нису, или макар у већини случајева јесу. Шта је један вирус насупрот изазовима брака? Трудноће, порођаји, абортуси, први зубићи (ницање), први разбијени зуби, дојење и маститис, вртићи, вашке, таште и свекрве, селидбе, учитељице, „безобразни наставници", губитак и добитак посла, неподношење алкохола, оговарања комшилука, прве боре, прве седе, случајне увреде, последње паре, климакс, унуци, простата и валунзи... Има још (многи знају). Све су то неке „короне".

У друштво с почетка, треба додати још једну школску пријатељицу. Није се (још) удала. Упркос томе, успела је да се буквално, скоро па не раздваја од новца. У доба пандемије, ради као саветник на високој позицији, додуше скраћено, у једној банци. Има стан, гарсоњеру коју издаје, кола, орочену девизну штедњу, неорочену. Не знам чему се нада...

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво