Све што сте хтели да знате о изложби Марине Абрамовић а смели сте да питате

У последње време од људи из мог окружења веома често сам добијао питања која се могу сврстати у две категорије: 1. Идемо ли на изложбу Марине Абрамовић? 2. Можеш ли да ми објасниш у чему је фора са том Марином Абрамовић, ја то ништа не разумем, што је цео свет полудео за њом?

Пошто сам из наведених питања, а још више из потпитања, увидео да, осим неразумевања, постоји и велики број заблуда о самој изложби и о Марини Абрамовић, покушаћу ствари мало да разјасним, али не могу да дам прецизан одговор некоме да ли да посети изложбу, јер је то индивидуална ствар и зависи од интересовања и преференција.

Ко је Марина Абрамовић?

Одмах морамо бити свесни да је реч о светској звезди која је, заједно са својим делима, често помињана и у поп-култури. Вероватно најпознатија уметница перформанса. Рођена је и одрасла у Београду 1946. године. Њени родитељи, као и многи у то време, били су партизани. Податак значајан због контекста неких њених перформанса а и каснијег рада. Она данас живи у Њујорку али је изводила уметничке перформансе широм света.

Изложба "Чистач"

Врло је битно да се знају неке основне ствари о самој изложби. Најчешће се каже да је то "изложба Марине Абрамовић", а заправо је продуцент Модерни музеј из Стокхолма у сарадњи са Музејом модерне уметности у Луизијани и Bundeskunsthale музејом из Бона. Кустоси су из четири музеја, а изложба је рађена у сарадњи са Марином Абрамовић. Поставка је већ била у Шведској, Данској, Норвешкој, Немачкој, Италији и Пољској, а Београд је њена последња станица.

Шта се на изложби може видети?

Врло важно – реч је о ретроспективи Марининог рада. Иако је сама Марина рекла да не воли реч "ретроспектива", јер то делује као да је крај њене каријере, већ ова поставка треба да представља њену "прочишћену" каријеру која траје већ пола века. Значи биће представљено оно најбоље и најзначајније за њено стваралаштво. То практично значи: слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови. У суштини, онај ко је упознат са делом Марине Абрамовић неће видети ништа ново, али ће неке ствари моћи да доживи кроз реперформансе одабраних уметника. Опет, то значи да ће неки људи у музеју поново пред публиком, у одређеном обиму, изводити њене најзначајније перформансе. И да, у неким од тих перформанса ћете учествовати као публика – вероватно ћете пролазити кроз уски пролаз између нагих људи, бројаћете пиринчана зрна на столу, гледаћете уметника преко стола у очи и слично...

Зашто је изложба "Чистач" значајна?

Марина Абрамовић више од 40 година није излагала у Београду и ова поставка симболично своју "турнеју" завршава у престоници Србије, месту где је она и почела своју борбу да перформанс постане призната уметност и да се што више приближи мејнстриму. Београдска публика није имала прилику да види њене најзначајније перформансе, а такође, пошто је изложба едукативног карактера, млади људи имају шансу да упознају Маринину уметност.

Да ли ће вам бити непријатно? (можда најчешће питање)

Најкраће – Да!, Заправо, требало би. Марина је уметница која је позната по радикалним делима у којима преиспитује своје физичке и психичке границе, а често је трпела значајан бол. Ту долазимо и до такође веома честог питања, о суштини уметности перформанса. Као и за уметност уопште, уметност перформанса није лако објаснити ако се она не доживи. И зато често објашњења звуче глупо. Оно што је битно, Марина има за циљ да својом уметношћу код публике изазове нелагоду, некаква осећања, бол, емпатију, али такође у њеним делима присутан је позив на прочишћење, уз стално питање да ли је прочишћење од неких дела заправо могуће.

На крају – Да ли да посетите изложбу "Чистач"?

На то питање не могу никоме да дам јасан одговор. Могу само да сугеришем. Они који су донекле упознати са Марининим делом скакако немају ту дилему и отићи ће јер их то занима. За оне који нису, добро је да знају да изложба има едукативни карактер и да је њен основни циљ упознавање са Маринином досадашњом каријером. Врло важно – то нема везе са тим да ли сте конзервативни или либерални, отворени или затворени, религиозни или атеисти, да ли сте ово или оно... Има везе с тим да ли сматрате да вам је то блиско и да ли би могло да утиче на неки начин на вас, да ли сте отворени да сазнате и ДОЖИВИТЕ нешто ново, после чега вам можда неће бити најлакше, после чега ћете да се преиспитујете и слично. У сваком случају, коју год одлуку да донесете, да ли да идете у музеј или не, одлучићете исправно.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 27. сеп 2019, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

Колико

кошта "уметничка" изложба Марине Абрамовић и колики је њен хонорар? Саопштите то народу и питајте га да ли то има смисла.

(недеља, 22. сеп 2019, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Umetnost ??

Ko nam ovo predstavlja kao umetnost ?
Ili je ovo umetnost nove generacije. Mislim da nacionalna televizija treba da ima bolju selekciju . Mozda cemo uskoro i one zadruge i rijliti proglasiti umetnoscu.

(петак, 20. сеп 2019, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Kratko i jasno

njenu umetnost zovem od svasta do nista

(четвртак, 19. сеп 2019, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

Da li ne moze?

Zapravo je obrnuto. Nemanja je zabavljac, ne bavi se iskljucivo visokom umetnoscu. Zato ste ga verovatno i doziveli.

(четвртак, 19. сеп 2019, 19:45) - Фестум [нерегистровани]

Одг: Истина

Поштовани господине Маторац,

У праву сте за Немању Радуловића, за њега бисмо могли рећи да је ванземаљац, али кључна грешка је што мешате умеће и уметност. Можемо да се дивимо нечијем умећу до сутра, оно може да нас надахњује, али нас оно сâмо неће натерати да себи поставимо нека кључна питања којих се плашимо и одржаваће нас у том неком стању блаженог незнања.

Уметност перформанса је пуж голаћ, гола идеја. И многи на њу због тога упиру прстом. Многе друге уметности и "уметности" су данас, бојим се - само савршене и лепе празне кућице из којих је пуж одавно изашао.

Све најбоље и, што би рекао Иван Тасовац, "Хвала што не долазите".

(четвртак, 19. сеп 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Umjetnost - to moze svako?

Kolumbovo jaje: Drustvo u kafani ismejava se Kolumbu: A dragi Kolumbo, otkriti Ameriku to moze svako, samo treba da plovis prema zapadu. I naletis na novu zemlju. Kolumbo donese par jaja. I rece: Ko uspije da stavi jaje na sto da uspravno stoju, on ce dobiti nagradu. Svi se umorili od pokusaja govoreci da je to ne moguce. Kolumbo uze jedno jaje i udari ga malo jace od stol, malo ga slupao i jaje ostade ispravnuto. Svi koju su pokusavali pobunise se: To ne vazi, nisi rekao da se moze slupati jaje. Tako smo i mi mogli. Kolumbo: Ali niste!

(четвртак, 19. сеп 2019, 17:54) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Добар покушај, хвала аутору на труду, али ме није убедио да је перформанс уметност. За мене је уметник Немања Радуловић. Он уме оно што обичан човек не уме, а за оно што прави Марина Абрамовић никакве уметничке вештине нису потребне. То може да ради ко хоће.