Све што сте хтели да знате о изложби Марине Абрамовић а смели сте да питате

У последње време од људи из мог окружења веома често сам добијао питања која се могу сврстати у две категорије: 1. Идемо ли на изложбу Марине Абрамовић? 2. Можеш ли да ми објасниш у чему је фора са том Марином Абрамовић, ја то ништа не разумем, што је цео свет полудео за њом?

Пошто сам из наведених питања, а још више из потпитања, увидео да, осим неразумевања, постоји и велики број заблуда о самој изложби и о Марини Абрамовић, покушаћу ствари мало да разјасним, али не могу да дам прецизан одговор некоме да ли да посети изложбу, јер је то индивидуална ствар и зависи од интересовања и преференција.

Ко је Марина Абрамовић?

Одмах морамо бити свесни да је реч о светској звезди која је, заједно са својим делима, често помињана и у поп-култури. Вероватно најпознатија уметница перформанса. Рођена је и одрасла у Београду 1946. године. Њени родитељи, као и многи у то време, били су партизани. Податак значајан због контекста неких њених перформанса а и каснијег рада. Она данас живи у Њујорку али је изводила уметничке перформансе широм света.

Изложба "Чистач"

Врло је битно да се знају неке основне ствари о самој изложби. Најчешће се каже да је то "изложба Марине Абрамовић", а заправо је продуцент Модерни музеј из Стокхолма у сарадњи са Музејом модерне уметности у Луизијани и Bundeskunsthale музејом из Бона. Кустоси су из четири музеја, а изложба је рађена у сарадњи са Марином Абрамовић. Поставка је већ била у Шведској, Данској, Норвешкој, Немачкој, Италији и Пољској, а Београд је њена последња станица.

Шта се на изложби може видети?

Врло важно – реч је о ретроспективи Марининог рада. Иако је сама Марина рекла да не воли реч "ретроспектива", јер то делује као да је крај њене каријере, већ ова поставка треба да представља њену "прочишћену" каријеру која траје већ пола века. Значи биће представљено оно најбоље и најзначајније за њено стваралаштво. То практично значи: слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови. У суштини, онај ко је упознат са делом Марине Абрамовић неће видети ништа ново, али ће неке ствари моћи да доживи кроз реперформансе одабраних уметника. Опет, то значи да ће неки људи у музеју поново пред публиком, у одређеном обиму, изводити њене најзначајније перформансе. И да, у неким од тих перформанса ћете учествовати као публика – вероватно ћете пролазити кроз уски пролаз између нагих људи, бројаћете пиринчана зрна на столу, гледаћете уметника преко стола у очи и слично...

Зашто је изложба "Чистач" значајна?

Марина Абрамовић више од 40 година није излагала у Београду и ова поставка симболично своју "турнеју" завршава у престоници Србије, месту где је она и почела своју борбу да перформанс постане призната уметност и да се што више приближи мејнстриму. Београдска публика није имала прилику да види њене најзначајније перформансе, а такође, пошто је изложба едукативног карактера, млади људи имају шансу да упознају Маринину уметност.

Да ли ће вам бити непријатно? (можда најчешће питање)

Најкраће – Да!, Заправо, требало би. Марина је уметница која је позната по радикалним делима у којима преиспитује своје физичке и психичке границе, а често је трпела значајан бол. Ту долазимо и до такође веома честог питања, о суштини уметности перформанса. Као и за уметност уопште, уметност перформанса није лако објаснити ако се она не доживи. И зато често објашњења звуче глупо. Оно што је битно, Марина има за циљ да својом уметношћу код публике изазове нелагоду, некаква осећања, бол, емпатију, али такође у њеним делима присутан је позив на прочишћење, уз стално питање да ли је прочишћење од неких дела заправо могуће.

На крају – Да ли да посетите изложбу "Чистач"?

На то питање не могу никоме да дам јасан одговор. Могу само да сугеришем. Они који су донекле упознати са Марининим делом скакако немају ту дилему и отићи ће јер их то занима. За оне који нису, добро је да знају да изложба има едукативни карактер и да је њен основни циљ упознавање са Маринином досадашњом каријером. Врло важно – то нема везе са тим да ли сте конзервативни или либерални, отворени или затворени, религиозни или атеисти, да ли сте ово или оно... Има везе с тим да ли сматрате да вам је то блиско и да ли би могло да утиче на неки начин на вас, да ли сте отворени да сазнате и ДОЖИВИТЕ нешто ново, после чега вам можда неће бити најлакше, после чега ћете да се преиспитујете и слично. У сваком случају, коју год одлуку да донесете, да ли да идете у музеј или не, одлучићете исправно.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво