Београд данас добија новог градоначелника

Скупштина града Београда бира новог градоначелника. Кандидат за првог човека престонице је доктор Зоран Радојичић, директор Дечје болнице у Тиршовој. Српска напредна странка за његовог заменика предложиће градског менаџера Горана Весића. Биће изабрани и чланови Градског већа, на предлог градоначелника.

У Скупштини града завршена је расправа о избору градоначелника. Гласање је у току.

Одборници ће “у пакету” гласати за градоначелника, његовог заменика и чланове Градског већа, тајним гласањем, заокруживањем "за" или "против", иза паравана.

Кандидат за градоначелника Београда Зоран Радојичић поручио је одборницима да је његов сан да главни град Србије у наредне четири године постане права модерна европска престоница.

"Од свог тима очекујем да много раде и да имамо резултате. Уложићемо много труда како би остварили наше циљеве, а грађане ћемо редовно обавештавати о нашим плановима и циљевима”, истакао је Радојичић.

Радојичић је у свом експозеу нагласио да ће град водити са пуно посвећености, додајући да је као директор Тиршове осетио потребу да покрене пројекат изградње Тиршове 2.

Говорећи о започетим и пројектима који ће се тек радити, он је као један од најважних навео изградњу метроа.

Кандидат за заменика градоначелника Горан Весић рекао је одборницима да ће политика новог руководства Скупштине града Београда бити наставак политике која је спровођена последње четири године у Београду.

"Не могу да не приметим да је избор др Зорана Радојичића, који је био први на изборној листи “Александар Вучић - Зато што волимо Београд!”, за многе био изненађење. За нас из СНС то је био природан избор, јер смо ми на изборе изашли са изборном листом на којој су били многи угледни грађани Београда, који нису чланови наше странке", рекао је Весић у обраћању у Скупштини града.

На листи су, подсетио је, били декани Правног и Филолошког факултета, др Сима Аврамовић и др Љиљана Марковић, затим Аја Јунг која је оснивач Београдског фестивала игре, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић и директорка Музеја историје Србије Душица Бојић...

Како је навео, председник Вучић је одлучио да се позову сви ти људи од којих већина нису чланови СНС, јер, како је нагласио, политика странке друштвених и економских промена захтева ангажовање свих слојева друштва.

"Као што не водимо политику у интересу СНС већ Србије, тако смо понудили политику за Београд за чије спровођење нам требају сви Београђани. Зато је избор првог на нашој листи за градоначелника Београда био логичан, јер ми водимо одговорну политику и не варамо људе", истакао је Весић.

Додао је да ће и друге јавне личности са листе СНС учествовати у руковођењу градом у наредном периоду, неки као одборници, а неки као функционери града или руководиоци појединих институција. 

Представљајући кандидата за градоначелника, председник Скупштине града Никола Никодијевић је рекао да је Радојичић од Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, чији је директор, у претходних пет година направио референтну установу у региону те да верује да ће на одличан начин обављати функцију градоначелника и водити рачуна о два милиона Београђана.

Никодијевић је рекао да је др Радојчић јавности познат као лекар, хирург, директор Тиршове, али да је био и први на листи СНС на минулим градским изборима, на којима је та листа однела убедљиву победу.

Председник парламента је додао и да је у скоријој пракси, не само у Србији, већ и у Европи, тежак случај да власт која спроводи тешке економске реформе, рационализацију, уштеде, добије тако убедљиуву победу, готово двотрећинску, као што је СНС добила на београдским изборима.

Тако да је предлог да градоначелник буде први са те листе био логичан след, додао је Никодијевић.

Како је рекао, Радојичић је човек који је изабрао да помаже другима, а са председником Србије Александром Вучићем, покренуо је пројекат изградње Тиршове два, клинике са услвовима какве имају најравзијеније државе света.

Никодијевић је указао да је у Тиршова, од како је Радојичић њен директор, добила нова одељења, нове апарате, а он сам је, осим што је ишколовао бројне генерације студената на факултету, дао прилику млађим колегама које су се усавршвале поред њега.

Истакао је да је пред Радојичићем велики посао, да Београд у наредним годинама постане права европска, модерна метропола и да се заврши оно што је стајало деценијама.

"Верујем да ћете бити на челу тима који ће успеснсо завршити започете пројекте - изградњу два моста, једног преко Саве и другог преко Дунава код Аде Хује, два тунела које град чека деценијама, зграде Филхармоније, коју дугујемо граду, Националног стадиона и један у којем имате прилику да останете уписани златним словима – да почнемо изградњу метроа", рекао је Никодијевић и позвао одборнике да гласају са Радојичића.

Јовановић о паравану, Весић о корупцији

У расправи уочи избора за градоначелника Београда Заменик шефа одборничке групе Савеза за Србију Никола Јовановић оценио је да ће Зоран Радојичић бити "параван" за власт коју су пратиле афере.

Горан Весић одговорио му је да је невероватно да о корупцији прича неко чији је "први сарадник и лидер странке у центру међународне корупционашке афере".

Јовановић је, наиме, рекао да је Радојичић од одборника са листе СНС вероватно најбољи кандидат за градоначелника и иронично додао да је право освежење видети кандидата из редова напредњака “који није купио диплому и кога не прате корупционашке афере”.

Упитао је и како је могуће да владајућа странка није имала кандидата за градоначелника из својих редова, а на то је председник парламента Никола Никодијевић рекао да би могао да буде некоректан и упита - ко је био кандидат за градоначелника листи на којој је Јовановић био?

“Радојичић ће за Тиршову 2 имати нашу подршку, али оно што изазива зебњу и страх је да неће имати одрешене руке. Јасно ми је зашто ви требате њима, али ми није јасно зашто, докторе, они требају вама”, упитао је Јовановић.

Шеф одборника Александра Шапића Жељко Ивањи рекао је да ће та група бити уздржана, јер је њихов став да градоначелник треба да буде биран непосредно.

Шеф одборника ПСГ Раде Вељановски рекао је да та група неће гласати за предложена кадровска решења.

Одборници Скупштине Београда на почетку седнице констатовали су оставку одборника Синише Малог и Александра Антића, министара Владе Србије.

Оставке су раније поднели бивши градоначелник Синиша Мали, који је изабран за министра финансија, као и шеф одборничке групе СПС Александар Антић, који је и министар рударства и енергетике, због неспојивости функција министра и одборника.

Уочи почетка седнице Скупштине града на којој ће бити изабран нови градоначелник, код зграде градског парламента окупили су се бројни грађани да би, како кажу, пружили подршку новом градском руководству.

Они су аплаузом дочекали кандидате за нове челнике града - кандидата за градоначелника Зорана Радојичића, за његовог заменика Горана Весића, за чланове Већа, руководство скупштине града, одборнике владајуће већине.

Бившег градоначелника Драгана Ђиласа грађани испред самог улаза у зграду градског парламента дочекали су звиждуцима и повицима "уа".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво