Конституисан парламент града Београда, бурна расправа

Избором председника Скупштине града, његовог заменика, секретара и заменика секретара, као и потврђивањем мандата новим одборницима, конституисан је нови сазив београдске скупштине. Седницу обележио политички окршај Горана Весића и Драгана Ђиласа, као и Ђиласово напуштање седнице.

За председника парламента поново је изабран Никола Никодијевић, његова заменица биће Андреа Радуловић, секретарка Скупштине биће Биљана Живковић, а њена заменица Вукица Лончар.

Након ове седнице, почео је да тече рок од 30 дана за избор градоначелника.

За избор Никодијевића гласало је 66 одборника. Од 83 листића, 11 је било неважећих, а 72 важећа листића.

Већина која је и предложила Никодијевића у њему види некога ко, с озбиром на досадашње резултате, може успешно да обавља ту функцију, а представници одборничке групе Савез за Србију сматрали су да би његов избор значио наставак досадашње, по њима лоше, политике у граду.

Образлажући предлог да Никодијевић и у наредне четири године води градски парламент, одборник СПС-а Александар Антић рекао је да Никодијевић има личне и професионалне квалитете да води Скупштину.

Како је рекао, Никодијевић има богато искуство, јер је био пет година на челу Скупштине града.

"Председник парламента није спикер већ човек који ствара демократску атомсферу у парламенту. Верујем да ће Никодијевић имати тај квалитет, да ће успети направи баланас између градоначелника, Градског већа, парламента и направи синергију неопходну за развијање Београда", рекао је Антић.

Током дискусије, градски менаџер и одборник СНС-а Горан Весић истакао је да је било логично да коалиција која је успешно радила четири године настави да ради и спроводи реформе.

Додао је да, иако листа "Александар Вучић – Зато што волимо Београд" може самостално да формира власт, потребни су сви партнери за политику промена, а СПС је био поуздан партнер, те није било разлога да не наставе да раде заједно.

Заменик шефа посланичке групе Савез за Србију Никола Јовановић рекао је, пре него што су напустили седницу, да ће нови сазив Скупштине бити сазив континуитета, а претходни, каже, није био добар.

Рекао је да нема негативних искустава са Никодијевићем, али да је чињеница да представља стару власт, а да њени резултати нису били добри.

Навео је да је актуелна власт смањила социјална давања, а повећани су порези, "деца се лече СМС-овима, нема бесплатних уџбеника, болнице се распадају, укинута је 13. пензија".

Одборник СНС-а Небојша Бакарец реаговао је на Јовановићево помињање дисконтинуитета.

"Претходну опозицију су грађани избацили из парламента, ви сте на најбољем путу да вас кроз четири године грађани избаце. Прекините да политизујете ову седницу. Када сте били службеник Мркића и овог система, били сте мањи од маковог зрна. Шта сад радите?", рекао је Бакарец.

Посланик Савеза за Србију Владимир Тодорић указао је на могућу повреду тајности гласања, јер су, како је рекао, камере постављене изнад паравана иза кога се гласа.

Иначе, та камера је пре почетка гласања прекривена.

Коментаришући атмосферу у парламенту, Александар Шапић је рекао да би волео да се одборници држе тачака дневног реда "без обзира на то да ли ћу и даље бити овде", али и да се они који се јаве, пусте да нормално говоре, јер је то цивилизацијско правило.

Шапић је рекао и да се више неће јављати да говори.

Како РТС сазнаје, име градоначелника биће познато почетком јуна. 

Пет одборничких група

У Скупштини града у наредном периоду биће пет одборничких група – "Александар Вучић – Зато што волимо Београд", "Савез за Србију – Александар Шапић", Покрета слободних грађана и Социјалистичке партије Србије.

Како је рекао председник парламента Никола Никодијевић, одборничка група "Александар Вучић – Зато што волимо Београд" имаће 64 одборника, а њен председник биће Александар Мирковић.

Председник одборничке групе Савез за Србију, коју чине одборници Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, биће Ђилас, а његов заменик биће потредседник Никола Јовановић. Та група има 18 одборника.

Покрет слободних грађана, који је у парламент ушао на листи Драгана Ђиласа, имаће своју одборничку групу, која броји осам одборника. Њен шеф је Раде Вељановски, а његова заменица биће Ана Јанковић Јовановић.

Председник одборничке групе Александар Шапић биће Жељко Ивањи, а његов заменик Саша Петронијевић. Та група има 12 одборника.

У парламенту ће бити још једна одборничка група, Социјалистичке партије Србије – Јединствене Србије, са осам одборника, чији је председник бити Александар Антић.

Полемика Ђиласа и Весића 

Конститутивна седница почела је са петнаестак минута закашњења уз присуство свих представника четири изборне листе које су прешле цензус, а одмах по отпочињању седнице уследила је полемика Ђиласа и Весића.

Наиме, Ђилас је тражио да се прошири дневни ред седнице и да се формира комисија која ће утврдити како су расподељена средства која је држава својевремено пребацила Центру за социјални рад.

Весић му је одговорио да је данас конститутивна седница на којој се потврђују одборнички мандати и бира председник Скупштине града и оценио да Ђилас покушава да злупотреби ту седницу.

"Ђилас је покушао да злоупотреби заседање и да Скупштина не расправља о томе шта је он радио као градоначелник. Он је поделио 728 милиона динара између 2008. и 2013. године и ако Скупштина о нечему треба да расправља, онда треба да расправља о томе како се он обогатио док је био градоначелник", рекао је Весић.

Весић је тим поводом најавио формирање анкетних одбора.

Оценио је и да је Ђилас својим наступом данас покушао да прекраја вољу грађана и да спречи већину да конституише градски парламент.

Како каже, Ђилас не жели да се прича о дугу од милијарду динара, жели да замени тезе и да се не прича "како се крало док је он био на власти".

"Ђилас није био присутан 42 седнице. Данас му је легла уплата од 632.000 динара за нерад", рекао је Весић.

Ђилас је одговорио да је тај новац ишао на рачун Сигурне женске куће. 

Ђилас напустио заседање

Драган Ђилас је данас пре подне са својом одборничком групом напустио седницу Скупштине града Београда, после полемике са градским менаџером Гораном Весићем, а пред гласање за председника градског парламента.

"Наша одборничка група је донела одлуку да напусти седницу, јер се све свело на вређања и омаловажавања. Ја сам на то навикао, али је почело и вређање других одборника, а поврх свега одбијена нам је могућност да реплицирамо", рекао је Ђилас.

До напуштања парламента је дошло после паузе, а уочи гласања за избор првог човека градског парламента, када је дошло до нове расправе Ђиласа и Весића.

Ђилас је реаговао на излагања напредњака током дискусије, рекавши да су неистинита.

"Ако сте ви асфалтирали 500 километара, ми смо више од 900 километара, отворили сте једну школу, ми осам, ви отворили седам вртића, ми 44", рекао је и додао да су укинути бесплатни уџбеници и помоћ породиљама.

Казао је и да је дуг града био 400 милиона евра, а критиковао је и уговор за "Београд на води" као један од, како тврди, најштетнијих.

Власт ће се једном променити, а ко је кршио закон одговараће, рекао је Ђилас.

Весић је, указујући на повреду Пословника, рекао да је то што је говорио Ђилас вређање достојанства Скупштине и показао уговоре о Пионирском граду рекавши да га је Ђилас отео и направио у њему први ријалити у Србији.

"Ово је најбољи пример како Ђилас ради, овде су сви уговори о Пионирском граду и кући Великог брата. Када већ говори о томе колико је бринуо о деци и школама. Отео је део Пионирског града да направи први ријалити у Србији. Ви сте увели ријалитије у Србију, тако што сте отели део Пионирског града и направили кућу Великог брата, а 2.000 квадрата плаћано је 5.000 евра годишње. Тако изгледа кад тајкун Ђилас води град и брине о деци", рекао је Весић.

Назвао је Ђиласа тајкуном и додао да ће станови који се граде у оквиру пројекта "Београд на води" бити изграђени, а пројекат реализован, као и сви остали које је започела градска власт.

"Имали сте доле вагоне, пацове. Ми смо пројекат покренули и завршићемо га као и све остале, а то је одраз ваше неспособности. Да сте могли да узмете неке паре, вероватно бисте га радили, пошто нисте могли, то је тако било. Имали сте пројекат са Мишковићем 2011. године, када сте промовисали град на води. Нисте га спровели јер сте неспособни. У политику сте ушли као сиромах, а већ као градоначелник сте бити милионер. Док је град сиромашио, ви сте се богатили", рекао је Весић.

Весић је рекао и да Ђилас није био присутан на 42 седнице претходног сазива градског парламента, а да је "наплатио" 632.000 динара за нерад.

Весић је рекао и да је Ђилас поставио твит у којем је прозвао Танјуг да та агенција није објавила ни реч о ономе што је причао.

"Ево како се Ђилас односио према медијима, када је био градоначелник обраћао се новинару са 'зини да ти кажем'. То је бахато понашање некога ко мисли да је власник и града и онога што води. Да не причамо да је промет његових фирми са РТС-ом, док је био на политичкој функцији, био већи од 70 милиона евра", рекао је Весић.

Коментаришући протест на Тргу Николе Пашића, Ђилас је иронично у изјави новинарима рекао да је "очигледно да су се спонтано организовали".

Одборник СНС-а Александар Мирковић изјавио је данас да га је шеф одборничке групе Савез за Србију Драган Ђилас гурнуо кад је кренуо да се обрати са говорнице у Скупштини града.

"Ја сам добио реч од председавајућег. Када сам кренуо да се обратим, Ђилас ме је гурнуо са те говорнице. То је само показатељ његове немоћи, бахатости, осионости и безобразлука", рекао је Мирковић новинарима.

Ђилас је, иначе, тражио реплику, али је председавајући реч дао Мирковићу, због чега је Ђилас негодовао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво