Ко ће седети у одборничким клупама у Старом двору?

Конститутивна седница Скупштине Београда сазвана је за 9. мај. Од тренутка када парламент буде конституисан, почиње да тече рок од 30 дана за избор градоначелника. И даље је непознато како ће изгледати састав градске скупштине и да ли ће се он разликовати од претходног када је реч о биографијама одборника. Многим листама адут су познате личности које се до сада нису бавиле политиком. Оне наговештавају занимљиву политичку расправу. Ипак, сматрају аналитичари, одлука о томе ко ће седети у одборничким клупама али и ко ће водити престоницу зависи од више фактора.

Једним потписом, координаторка Сигурне женске куће Весна Станојевић је пре два месеца упливала на политички терен. Тада је тврдила, а и сада, да нема амбицију да буде одборник.

"Ја сам подржала листу јер сам видела шансу да се женама које су жртве насиља, са којима радим више од 20 година, побољша положај. Видела сам себе као иницијатора, наравно, уз помоћ колега и свега оно што је потребно да би се тај посао реализовао", наводи Станојевићева.

Иако је био први на листи, у одборничким клупама неће седети ни Александар Шапић.

"Као што сам и рекао у кампањи – сви одборници на листи ће остати, неће се нико померати, одлазити, подносити оставку, изузев мене, који немам право на то по закону или барем по тумачењу Агенције за борбу портив корупције. Сукоб је интереса, не можете да будете и одборник и председник општине, тако да ћу ја прихватити тај мандат и дати оставку, а упашће следећи са листе", објашњава Александар Шапић који је председник општине Нови Београд.

Одлука о градоначелнику до краја априла

Ко ће седети у одборничким купама у Старом двору – сазнаћемо ускоро. На одлуку ко ће бити први човек престонице сачекаћемо још законских 30 дана.

Иако ће се карте мешати до законских граница чују се имена оних који слове за главне фаворите.

Поред Зорана Радојичића, Синише Малог, Ирене Вујовић и Горана Весића, помиње се и кандидат СПС-а и Александар Антић.

"Персоналним решењима не треба спекулисати, имамо довољно времена да разговарамо и о томе. Ми смо спремни да разговарамо, и ми разговарамо свакодневно са СНС-ом. Начелно постоји договор да наставимо сарадњу и да водимо град. Оно што је најважније је да град добро фукционише", наводи Никола Никодијевић, председник скупштине Београда.

Одлука о градоначелнику за аналитичаре, део је пакета шире стратегије СНС-а за ову годину.

"Како се ближи реконструкција владе вероватно ће та два процеса бити уско повезана, и нека ће решења зависити једна од другог. И пре градских избора и Вучић и СНС су имали неку визију па и решења ко би требало да води град у наредне четири године, и мислим да ће пре утицати оно што ће се десити у граду на решења у граду него у обрнутом смеру", објашњава  Владимир Пејић из Агенције "Фактор плус".

На све одговоре ће се, по свој прилици, чекати до краја априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво