У четвртак додела мандата новим посланицима

Републичка изборна комисија доделиће сутра мандате новим посланицима републичког парламента, рекао је за Танјуг председник те комисије Дејан Ђурђевић.

Додела мандата ће се извршити по редоследу на изборним листама, а тиме ће се стећи услови за заказивање конститутивне седнице парламента.

У парламент је ушло 12 листа од 20 колико их је учествовало на изборима, од којих је листа око СНС освојила највише - 131 мандат.

Следе СПС-ЈС са 29 мандата, СРС 22 мандата, "Доста је било" има 16 мандата, колико и ДС, коалиција Двери-ДС С има 13 мандата, као и коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС, СВМ четири мандата, листа Муамера Зукорлића два, СДА Санџака два мандата, док ће по један мандат имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.

Према Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Коначни резултати ванредних парламентарних избора објављени су 5. маја.

На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

На првој седници новог сазива парламента треба да буду изабрани председник и потпредседници и именован генерални секретар парламента.

До избора новог руководства републичког парламента седницом председава најстарији посланик, а ако он то не жели или не може - седници председава следећи најстарији присутни народни посланик.

Уколико се деси да неко од посланика који добију мандат касније преузму функцију у влади, њихови мандати се додељује првом следећем кандидату на изборној листи коме није био додељен мандат - припаднику исте политичке странке.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво