Постизборна комбинаторика

Натполовична скупштинска већина коју има СНС значи да неће бити неопходно да се формира коалициона влада, јер напредњаци имају довољно посланика да самостално владају. Ипак, аналитичари очекују да ће СНС тражити ширу подршку, пре свега због обавеза које чекају Србију. Потпредседник СНС Небојша Стефановић каже да ће у покрајни коалиција бити шира, него она у Скупштини Србије.

Без детаља, о којима ће одлучивати Александар Вучић, потпредседник СНС-а Небојша Стефановић саопштио је планове за коалиције на републичком и покрајинском нивоу.

"Оно што ја још могу да вам кажем јесте да ћемо се трудити да наша коалиција у Покрајини буде нешто шира, не зато што нам треба подршка, јер ми и у Покрајини имамо натполовичну већину, али нам је важна стабилност и желимо да укључимо више фактора да би се тамо радило још боље, а у републичком парламенту та коалиција биће нешто ужа", каже Стефановић.

Из тог ужег круга, председник СНС-а још синоћ је искључио део опозиције - ДСС-Двери. ДС, ДЈБ, који су и сами рекли да са напредњацима неће у Владу.

Странка Бориса Тадића искључила се сама. За остатак коалиције - Лигу и ЛДП, међутим, Тадић не гарантује.

"Ја верујем да ни ЛСВ неће учествовати у тим разговорима у будућности, али свака странка у коалицији је власна да одлучује шта ће радити јер ми имамо разлике у политичким програмима", каже Борис Тадић, лидер СДС-а.

У опозицији ће остати Војислав Шешељ. Бивши партнери напредњака, социјалисти, нису се званично оглашавали. Али јесте партнер социјалиста Драган Марковић Палма.

Након избора 24. априла за медије је изјавио да они нису потребни напредњацима који су освојили апсолутну већину, и да би могли бити конструктивна опозиција. За учешће у позицији са напредњацима сигуран је СВМ.

"Са 136 посланика плус још евентуално неко, може се фино владати уз дисциплину у посланичком клубу. Не заборавите да је најстабилнија Влада у постоктобарској Србији била влада Мирка Цветковића, често усвајала законе и буџете испод 130 посланика", каже аналитичар Дејан Вук Станковић.

Ипак, оно што Србију очекује, попут промене Устава, верују познаваоци прилика, захтева шири политички консензус.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво