Вечерас коначни резултати, почињу да "цуре" рокови

Коначни резултати ванредних парламентарних избора требало би да буду саопштени вечерас, а од тренутка проглашења коначних резултата почиње да "цури" рок за формирање новог сазива Скупштине Србије.

Како је најавио председник Републичке изборне комисије (РИК) Дејан Ђурђевић након понављања избора на 15 бирачких места, остаје да пристигну резултати са бирачког места на Новом Београду, где је дошло до "чарки око потписивања записника", после чега ће РИК, на седници која ће бити одржана око 21 час, моћи да донесе одлуку о коначним резултатима избора.

РИК мандате новим посланицима мора да додели у року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора, а рок за конституисање републичког парламента је 30 дана од проглашења коначних резултата.

Према Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Мандат народног посланика почиње да тече даном потврђивања мандата у Народној скупштини и траје четири године, односно до престанка манадата народних посланика тог сазива Народне скупштине.

Закон о Народној скупштини предвиђа да након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

На првој седници новог сазива парламента треба да буду изабрани председник и потпредседници новог парламента и именован генерални секретар.

Потврђивањем мандата две трећине народних посланика престаје и званично мандат претходног сазива Народне скупштине.

Након формирања парламента следи и процес формирања владе, а регулатива каже да нова влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента.

Према Уставу Србије, кандидата за председника владе парламенту предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Кандидат за председника владе парламенту износи програм владе и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму владе и избору њеног председника и чланова.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја народних посланика.

Највиши правни акт земље предвиђа распуштање Скупштине Србије ако у року од 90 дана од дана конституисања не изабере владу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво