Јовановић: Честитке Дверима, иако се борим против те политике

Председник ЛДП-a Чедомир Јовановић сматра да резултат који је на поновљеним изборима направила коалиција ДСС-Двери није изненађење, и да свако ко има подршку треба да буде у парламенту, али да није могао да позове бираче ЛДП-а да гласају за ту коалицију због великих разлика које постоје између њих.

Јовановић је у изјави Танјугу констатовао да је коалиција око ДСС-Двери била један глас далеко од парламента, што је бираче посебно мотивисало, док, с друге стране, ништа није могло да утиче на позицију Демократске странке, Покрета Доста је било и коалиције ЛДП-СДС.

"Ми нисмо водили никакву посебну кампању последњих седам дана. Изашли су људи и гласали и то је то", рекао је Јовановић.

На питање зашто, за разлику од осталих опозиционих лидера, није позвао грађане да гласају за ДСС-Двери, и зашто га је последњих дана било у мањој мери у јавности, Јовановић је одговорио да је био у оноликој мери колико је сматрао да је потребно.

"Постоје велике разлике између нас које су такве да ми не допуштају да позовем бираче ЛДП-а да гласају за ДСС-Двери. Читавог живота се борим против те политике", рекао је Јовановић.

Подсетио је да је говорио на протесту испред Републичке изборне комисије пре неколико дана, заједно са представницима осталих опозиционих партија, на истом месту где је, како је истакао, 2006. протестовао борећи се против крађе на референдуму о новом уставу.

"Том улицом шетам годинама на 'Паради поноса', коју Двери називају 'Парадом срама'. Никада се нећу помирити са том политиком и то је моја обавеза као некога ко је преузео да представља и води странку попут ЛДП-а", рекао је Јовановић.

С друге стране, истакао је Јовановић, ЛДП је увек имао разумевање за различитост и та странка је себе сматрала чуваром елементарних демократских принципа.

"Ти принципи су ме у прошлости наводили да штитим Вучића и Николића када сам сматрао да су угрожени. Ти принципи су ме обавезивали да протестујем против Тадићевих поступака и грешака које је правио као председник", рекао је Јовановић и истакао да су му исти принципи наложили и да претходних дана брани изборну вољу грађана "без обзира на њен карактер".

Како је објаснио, они који су гласали имају право да у српском парламенту виде своје представнике.

"А од оних који их представљају очекујем да разумеју и тежину одлуке коју смо донели и њен значај и да не разочарају земљу и да буду достојни и свесни онога што се десило у претходних седам дана", поручио је Јовановић.

Говорећи о данас одржаним поновљеним изборима Јовановић је истакао да је потпуно непотребно све оно што се десило од 24. априла до данас, с обзиром на то да су сличне грешке прављене у прошлости и да је друштво платило прескупу цену да би их понављало.

Јовановић је додао да је у изборној ноћи честитао Вучићу на сјајном изборном резултату, али да су исто тако у парламент ушле и листе Доста је било, коалиција ДСС-Двери, Демократска странка и ЛДП-СДС.

"Све оно што се после тога догодило је последица несигурности и лутања који су забрињавајући и било би добро да, пре свега Вучић, а затим и његова странка схвате да су то слабости на које немају право, с обзиром на то да су преузели велику одговорност на овим изборима", рекао је Јовановић.

Закључио је да ће бити срећан уколико су поновљени избори тај прави пут који је Србији потребан.

"Нека свако ко има подршку буде у парламенту, нека своје ставове износи у институцијама и нека му буде онако како ради", рекао је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво