РИК верификовао већину од 99 спорних бирачких места

Републичка изборна комисија саопштила резултате гласања на основу 98,64 одсто обрађених бирачких места. Поништени избори на 15 бирачких места на којима ће гласање бити поновљено. На тим местима уписано је више од 18.000 бирача. РИК анулирао резултате на 11 од 99 спорних бирачких места. Остала места су верификована.

01.15 - РИК донео решење о понављању гласања на 15 бирачких места на којима су поништени избори. Избори ће бити поновљени 4. маја.

00.30 - Републичка изборна комисија је анулирала резултате на 11 од од 99 спорних бирачких места. Остала места су верификована и резултати са тих биралишта се уносе у коначан збир. Очекује се да РИК распише поновне изборе на 15 места.

21.50 - РИК се до сада изјаснио о половини од 99 спорних бирачких места. Већина места је верификована и ући ће у коначан збир гласова.

19.05 - РИК се изјашњава о 99 бирачких места. 

18.50Објављени нови резултати гласања на основу 98,64 одсто обрађених бирачких места: СНС – 48,24 одсто гласова, СПС – 10,95, СРС – 8,11, ДС – 6,04,  Доста је било – 6,04, ЛДП-СДС-ЛСВ – 5,03, Двери-ДСС – 5,01.

18.45 - Почела седница РИК-а.

18.35 - РИК завршио поновно пребројавање гласачких листића са 99 бирачких места. Очекује се да почне седница РИК-а.

17.30 - Седница РИК-а касни јер је и даље у току бројање гласова. 

15.15 - Нова седница РИК-а заказана за 17 часова.

12.30 - У РИК-у почело пребројавање гласова са бирачких места где су констатоване грешке у изборном материјалу.

08.15 - РИК анулирао резултате са једног бирачког места, за 12 одлучено поновно пребројавање. Током дана очекује се одлука да ли ће у среду бити поновљено гласање на биралиштима где су поништени избори, јавља извештач РТС-а.

01.00 - Изборни материјал са 164 места о којима ноћас одлучује РИК може одлуком тог тела бити признат или анулиран, тако што се на тим местима у резултате уписује нула.

00.39 - Пауза на седници РИК-а. Републичка изборна комисија је, до сада, наложила да се поново преброје листићи из џакова са 12 бирачких места. Анулирани су резултате са бирачког места број 70 у Смедереву.

23.40 - РИК одлучио да се поново преброје гласови на три бирачка места у Књажевцу тако што ће се прегледати комплетна документација из џакова у које је запакован материјал.

23.20 - Чланови РИК-а одлучују о свакој појединачној грешци у записнику и очекује се да ће расправа и гласање потрајати до дубоко у ноћ.

20.35 - РИК на новој седници одлучује о 164 логичко-рачунске грешке у записницима.

20.15 - РИК одлучио да се избори понове на још осам бирачких места, тако да ће гласање бити поновљено на укупно 15 места у Србији.

19.35 - Ноћас ће бити објављени нови прелиминарни резултати избора, најављено је из РИК-а, јавља репортер РТС-а.

19.05 - Почела је трећа седница РИК-а, на којој се одлучује о преосталим приговорима на изборни процес.

Републичка изборна комисија се изјашњава о спорним бирачким местима на којима је било тешких грешака и која нису ушла у верификацију.

Таквих бирачких одбора је 163 (раније је говорено о 164 места), од којих су на 15 раније у среду поништени избори на основу приговора.

РИК је у досадашњем току седнице, која је почела у среду око 22.30, у 46 случајева верификовао изборне резултате, у 12 случајева се одлучио за поновно пребројавање, а са једног бирачког места анулирао податке из записника.

Комисија је у четвртак око 18.30 завршила пребројавање гласова са 99 бирачких места.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић објаснио је на почетку седнице РИК-а да се одлучује на који начин ће гласови са тих бирачких места бити враћени у базу.

За то, како је истакао, постоје два начина – да се гласање анулира или да се записници, тамо где је могуће, где је записник валидан и постоје грешке које се могу исправити, врате у базу са бројевима.

РИК је претходно донео одлуку да се избори понове на још осам бирачких места – у Врању, Нишу, Јагодини, Бачкој Тополи, Сремским Карловцима, Ужицу, Кладову и Београду, тако да ће гласање бити поновљено на укупно 15 бирачких места у Србији.

Усвојени су приговори на неправилности гласања на бирачком месту 65 у Врању, 23 у Пантелеју у Нишу, бирачком месту 29 у Јагодини, Бачкој Тополи на месту 9, као и у Сремским Карловцима (бирачко место број 5).

Такође, гласање ће бити поновљено у Ужицу на бирачком месту 86, у Кладову на месту 24 и у београдској Палилули на бирачком месту 48.

Као један од примера РИК је истакао да су у Врању на бирачком месту 65 била уписана 443 гласача, а у кутији је било 445 листића.

Раније је донета одлука да избори буду поновљени на по једном бирачком месту у Врању (место број 24) и Јагодини (место број 57), као и на једном бирачком месту на Новом Београду и четири у Нишу.

Рок за одлучивање о приговорима је истекао у четвртак у 20 часова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво