Партије се боре за гласове, независне институције опомињу

Током педест дана изборне кампање странке ће уверавати грађане да су њихови програми и кандидати најбољи избор. Независне институције контролисаће да ли изборне радње теку по закону.

Да ли главни учесници предизборне утакмице играју по правилима, пратиће посматарачи које је ангажовала Агенција за борбу против корупције. На терену ће бити 130 контролора, а заинтересованих је готово пет пута више.

"Теренски посматрачи иду по терену, посматрају активности политичких субјеката, на прописаном обрасцу достављају своје извештаје координаторима. Када су се организовали одређени скупови, колико је било билборда, како се оглашавају, колико се оглашавају", објашњава Катарина Клара Дакић из Агенције за борбу против корупције.

Оно што забележе морало би да се поклопи са извештајем политичке странке. Подаци ће се укрштати после избора.

"Можете да покушате да прикријете део својих трошкова који сте имали око оглашавања телевизијских емисије или билборда, али се то у извештајима посматрача види, поређењем једних и других успоставља се један одржив систем контроле, а онда постоји обавеза и банака и маркетинг организација и оних који нуде услуге попут медијских кућа да поднесу ту врсту извештаја и то је онда нешто што се у потпуности може измерити", наглашава Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције.

Кампања је време када се границе лако прескоче, подсећају регулаторна тела. Порука лако пређе у увреду, духовитост у сарказам, а комплимент у сексистичку опаску. Није искључено да ће таквих омашки до краја априла бити још више.

"Верујем да се у једном демократском и толерантном друштву може водити политичка дебата и износити међусобно супротстављени ставови, а да они међусобно не представљау понижавање или међусобно вређање. Наш механизам је указивање, када се појави неки од случајева који преставља кршење закона о забрани дискриминације", наводи Бранкица Јанковић, повереница за родну равноправност.

Док кампања траје интервенција треба да буде што мање. То показује да изборни процес тече регуларано, да су критеријуми уважени, али и да је научена лекција из изборне етике.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво