Читај ми!

ЛСВ: Смањити дискриминацију у друштву

Морамо уклонити сваку баријеру, јер у 21. веку не сме постојати оправдање за то да се особама са инвалидитетом не омогући улазак у све градске институције и више и јаче стимулише њихово запошљавање, рекао је лидер ЛСВ-а Ненад Чанак.

Председник и заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и Бојан Костреш разговарали су у Кикинди са представницима Савеза организација ампутираца Србије и закључили да је потребно уклонити сваку баријеру како би се особе са инвалидитетом укључиле у све друштвене токове.

"Морамо уклонити сваку баријеру, јер у 21. веку не сме постојати оправдање за то да се особама са инвалидитетом не омогући улазак у све градске институције и више и јаче стимулише њихово запошљавање", рекао је Чанак.

Лидер ЛСВ-а је оценио да се кроз разговор са представницима организација ампутираца још једном уверио да је однос према особама са инвалидитетом однос који нема и не сме да има било какве везе са политиком "јер је то цивилизацијска ствар за коју се сви заједно морамо залагати".

"Ми ћемо све што је у нашој моћи учинити да те особе добију могућност неометаног кретања, неометаног укључивања у све друштвене токове и да им њихов инвалидитет не буде никакава препрека за нормалан живот у овом друштву", поручио је Чанак.

Председник Савеза организација ампутираца Србије Золтан Молдваи рекао је да су се чланови организација договорили са коалицијом коју предводе Ненад Чанак и Борис Тадић да лобирају у њихово име у будућем сазиву Скупштине Србије.

"Данас смо се договорили да нам они у будућем сазиву републичког парламента помажу да институционално решимо нашу проблематику. Наши проблеми за сада су били нерешиви, а наша жеља је да нам се кроз законска решења омогући да живимо живот достојан човеку", рекао је Молдваи.

Костреш је рекао да дискриминација у нашем друштву не треба да се смањи, него мора у потпуности да нестане.

"Особе са инвалидитетом морају бити у сваком смислу равноправни чланови овог друштва и више никада не смеју да се осете другачије", поручио је Костреш члановима удружења ампутираца.

Чланови удружења су навели да особе са инвалидитетом деценијама нису могле да уђу у зграду Скупштине општине Кикинда, јер тај простор није био физички приступачан за улаз инвалидским колицима, а онда је за свега годину дана, колико је ЛСВ била у локалној власти, проблем решен поставком посебне платформе.

Они су навели и да је прошле године у локалном буџету, на предлог ЛСВ-а, издвојено 15 милиона динара, а посебне погодности и предност имали су послодавци који су запослили особе с инвалидитетом, особе старије од 45 година, жртве породичног насиља или самохрани родитељи.

ЛСВ Зрењанина: Јовановић нас учи аутономији

Градски одбор ЛСВ у Зрењанину саопштио је да лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић пред сваке изборе долази да учи Зрењанинце шта је аутономија Војводине, а, како наводе лигаши, његова странка редовно не успева да пређе цензус у том граду.

"Пред сваке изборе Чедомир Јовановић долази да поручи како му требају гласови и да нас учи шта је аутономија Војводине и како се за њу треба борити", наведено је у саопштењу зрењанинског ЛСВ.

На тај начин је лидеру ЛДП-а "редовно успевало да ниједном не пређе цензус у Зрењанину, јер нама не требају ватрени говори пророка из Београда, него људи који ће се из Војводине борити за војвођанске интересе".

Једанаест одборника и одборница одборничке групе ЛСВ у Зрењанину, као и пет покрајинских посланика из Зрењанина желе Јовановићу да "некада и ЛДП има барем једног одборнилка или посланика", додаје се у саопштењу.

Председник ЛДП-а рекао је у Зрењанину да лидер ЛСВ Ненад Чанак "више не постоји".

Чанак и његова странка "више не значе ништа, постали су нико и ништа, постали су Борис Тадић", рекао је Јовановић, а преноси ЛДП у саопштењу и додаје да се ЛСВ утопила у крњу демократску странку.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво