Читај ми!

"Марш милиона" у Каиру

Више од 60.000 људи на демонстрацијама у Каиру траже да Војни савет оде са власти. Сукоби на Тргу Тахрир. Још се чека одлука одлука Војног савета о оставци египатске владе.

У "милионском протестном маршу" на улицама Каира учествује више од 60.000 демонстраната, јавља Би-Би-Си. На Тргу Тахрир дошло је до сукоба када је полиција покушала да растера демонстранте који су се ту улогорили.

Демонстранти су у Каиру поставили египатску заставу и рецитовали слогане, дајући до знања да сам одлазак цивилних власти није довољан да спречи немире. Неколико хиљада људи ноћ је провело на Тргу Тахрир, пошто је египатска влада синоћ саопштила да подноси оставку.

Портпарол владе Мохамед Хегази саопштио је да је влада проследила оставку владајућем Врховном савету оружаних снага, али да ће наставити да ради све док њена оставка не буде прихваћена, због "озбиљне ситуације у земљи".

Египатска државна телевизија саопштила је да је троје људи убијено током ноћи у граду Исмаилији, чиме је укупан број погинулих на демонстрацијама порастао на 29, а ту информацију потврдило је и египатско министарство здравља.

Светска организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" саопштила је да је египатска војна влада потпуно изневерила своја обећања да ће заштитити права грађана.

Процењује се да је синоћ на Тргу Тахрир било око 20.000 људи, пошто је влада објавила да подноси оставку, јавио је Би-Би-Си.

Врховни војни савет још се није изјаснио да ли је прихватио оставку, иако је катарска телевизија Ал Џазира јавила, позивајући се на своје изворе, да је оставка прихваћена.

Војни извор је Би-Би-Сију рекао да у Савету нема консензуса да ли да се прихвати оставка и да су консултације са осталим политичким групама у току.

У саопштењу које је пренела египатска новинска агенција Мена, Војни савет је "изразио дубоко жаљење због жртава у болним инцидентима" и позвао на највећи степен уздржаности.

До сукоба на улицама Каира дошло је због одуговлачења војних власти да предају овлашћења цивилним властима. Први круг парламентарних избора заказан је за 28. новембар, а наставак за март 2012. године.

Војна управа је као рокове за пренос власти најавила крај 2012. или почетак 2013. године, али демонстранти траже да се објави тачан датум. Све већи број Египћана, међутим, тражи да војна управа одмах оде и да је замени привремени цивилни савет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво