Читај ми!

Рађање Евроазијске уније

Потписана Декларација о стварању Евроазијске економске уније између Русије, Казахстана и Белорусије. Јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.

Председници Русије, Казахстана и Белорусије Дмитриј Медведев, Нурсултан Назарбајев и Александар Лукашенко потписали су у Кремљу Декларацију о будућој економској интеграцији и усагласили даље кораке ка стварању евроазијске економске уније.

Медведев је рекао да Декларација предвиђа стварање извршних комисија за надгледање чвршћих економских интеграција три државе и циљеве стварања пуне "евроазијске економске уније" у будућности.

"Свака земља која донесе одлуку да се прикључи Царинској унији или јединственом економском простору, а у будућности Евроазијској унији, треба да тај избор направи свесно, да касније нико не каже да су их натерали под утицајем некаквих економских аргумената" истакао је Медведев.

Три земље већ имају Царинску унију, али формирање Евроазијске уније, која би имала властито извршно тело и надгледала јединствен економски простор, био би огроман корак напред.

Јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.

У Државној думи Русије у среду је одржан округли сто на тему нове интеграционе структуре Европазијске уније (ЕАУ) који би, како је рекао председник думе Борис Гризлов, у перспективи могла да се прошири и ван оквира постсовјетског простора.

Пројекат ЕАУ предвиђа изградњу савеза независних држава с јединственим политичким, економским, војним, царинским и културним простором.

Почетком октобра ове године, у чланку у листу Известија руски премијер Владимир Путин написао је да ће основа за формирање ЕАУ бити у перспективи Царински савез и јединствени економски простор Русије, Белорусије и Казахстана.

У чланку се истицало да ЕАУ неће бити замена за Заједницу независних држава, већ ефикасна "спона између Европе и Азијско-пацифичког региона у тесној координацији економске и монетарне политике".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво