Читај ми!

Протеривање "окупатора"

Најмање 200 људи "окупатора" ухапшено у акцији њујоршке полиције која је за циљ имала пражњење Зукоти парка. Зелена површина у центру Њујорка била је центар покрета "Окупирај Волстрит" и главно место са ког су кретале све акције и протести.

Њујоршка полиција у јутрошњој акцији пражњења Зукоти парка ухапсила најмање 200 припадника покрета "Окупирај Волстрит" који су ту, средином септембра, поставили камп.

Велика операција у парку и око њега имала је за циљ ослобађање и чишћење родног места протеста "Окупирај Волстрит", који је служио као центар и инсипирација за многе сличне покрете широм Америке.

Полицијска акција уследила је након упозорења градоначелника Мајкла Блумберга и апела да се "окупатори" иселе и ослободе парк. Демонстрантима је речено да могу да се врате кад га почисте, али без шатора, лежаљки и врећа за спавање.

Њујоршки градоначелник истакао је да је на такав потез био приморан због закона којим је Зукоти парк јавна површина, а да покрет "Окупирај Волстрит" и његови припадници онемогућавају свим грађанима Њујорка да у њему уживају.

"Постао сам веома забринут због чињенице да је окупација парка почела да представља здравствену, као и претњу од избијања пожара", рекао је Блумберг.

Поред њујоршког градоначелника и власници парка "Брукфилд пропертиз" неколико пута су од надлежних тражили чишћење парка.

"Коначна одлука је моја", рекао је Блумберг на конференцији за новинаре.

Неки од протераних демонстраната већ су подигли камп на Тргу Фоли, неколико блокова од Зукоти парка. Коментаришући полицијску акцију, један од "окупатора" рекао је да јутрошња операција подсећа све учеснике на првобитни разлог због ког је покрет "Окупирајмо Волстрит" зачет.

Такође, многи од њих сматрају да ће данашњи догађаји ујединити и још више мобилисати људе широм земље. Последњих дана, примећује се велика активност полицијских снага широм САД да се изборе и очисте површине на којима су "окупатори" подигли кампове и прострли шаторе и вреће за спавање.

Током викенда и јуче, камп у Оукланду био је на мети полиције, а приликом те акције ухапшено је 33 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво