Читај ми!

Преговори о уједињењу Кипра

У Њујорку почињу преговори о уједињењу Кипра. Скупу присуствује и генерални секретар УН Бан Кимун. Међутим, кипарски Грци на састанак не иду с великим очекивањима.

Дводневни преговори руководства Кипра и власти окупираног дела те земље где живи турска мањина, почињу у Њујорку, а састанку ће присуствовати и генерални секретар УН Бан Кимун.

Бан је после последњег састанка с кипарским лидерима у Женеви 7. јула рекао да очекује да до октобра постигну договор о јединственој држави.

Његов специјални саветник Александер Даунер изјавио је после састанка у Никозији ове недеље да охрабрује напредак у разговорима кипарског председника Димитриса Хриостофијаса и лидера турских Кипрана Дервиша Ероглуа, "али још има тешкоћа с кључним питањима које треба решити".

Кипар је подељен 1974. године када је Турска окупирала север острва, после покушаја државног удара Грка, присталица уједињења с Грчком. Та острвска држава је примљена у ЕУ 2004. године, али само међународно признати грчки део има све користи од чланства.

Кипарски Грци на састанак не иду с великим очекивањима. Турски Кипрани покушавају да прикажу као да је договор близу, рекао је Христофијас по доласку у Њујорк.

Христофијас је оптужио Ероглуа да је одустао од кључих одредби о устројству будуће заједничке, федералне државе, које су усаглашене с претходним лидером Турака на острву Мехметом Алијем Талатом.

Према Грцима, Ероглу инсистира на слабијој федералној власти, док би већа овлашћења имале конститутивне државе. Турски Кипрани рекли су да од састанка у Њујорку очекују позитиван исход, а оптужују грчку страну за оклевање и неспремност за договор.

Од 7. јула је напредак остварен у неколико спореднијих питања, попут унутрашње безбедности и односа с ЕУ, а разлике остају и око поделе власти, судбине Турака који су дошли с копна после инвазије 1974. године и злоупотребљене или уништене имовине, већином грчке, у купираном подручју.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво