Читај ми!

Убијен Моамер Гадафи

Моамер Гадафи преминуо од рана које је задобио у борбама за Сирт. На сличан начин скончао и његов син Мутасим. Сејф ал Ислам прво проглашен мртвим да би се испоставило да нико не зна где је. Французи преузели кредит за заустављање Гадафијевог конвоја.

03.05 - Моамер Гадафи, хицем у главу, убијен у обрачуну његових телохранитеља и устаника.  Побуњеници се предомислили, Сејф ал Ислам није мртав и о његовом боравишту се не зна ништа.

21.17 - Гадафи ће бити сахрањен на тајној локацији, јавља Ал Арабија. 

20.06 - Тело Гадафијевог сина Сејф ал Ислама довезено на аеродром у Мисурати. 

19.07 - Устаници тврде да су ухватили Сејфа ал Ислама. 

17.22 - Мутасим Гадафи умро у Сирту од задобијених рана. 

16.51 - Појавио се снимак Мутасима Гадафија, повређеног и крвавог, али живог. 

15.22 - Тело Моамера Гадафија допремљено у Мисурату. 

15.03 - Мутасим Гадафи заробљен у Сирту. 

15.01 - Лидери устаника потврдили аутентичност фотографија рањеног Гадафија. 

14.33 - Гадафијево тело биће пребачено на тајну локацију из безбедносних разлога. 

14.05 - Моамер Гадафи мртав, околности нејасне. Устаници тврде да је рањен у нападу НАТО-а, после чега је уследила пуцњава у којој је рањен у обе ноге и пребачен у болницу. Погођен и у главу, тврде побуњеници.

13.50 - Побуњеници саопштили да је Моамер Гадафи мртав. 

13.41 - У току потрага за Гадафијевим синовима Мутасимом и Сеифом ел Исламом. 

13.16 - Побуњеници тврде да је заробљен Моамер Гадафи. Бивши либијски лидер је рањен у обе ноге.

Грађански рат у Либији је, после више од осам месеци крвавих борби окончан, пошто је дугогодишњи либијски лидер Моамер Гадафи убијен у унакрсној ватри у Сирту.

Либијски премијер Махмуд Џибрил, цитирајући форензички извештај, рекао да је Гадафи погинуо од погодка у главу у унакрсној ватри у борбама у Сирту.

Према његовим речима Гадафи је био жив када је ухваћен у канализационој цеви и није пружао отпор када су га одводили. Док је одвођен до камиона, којим је требало да буде пребачен у Мисурату, погођен је у десну руку.

"Недуго после тога у унакрсној ватри погођен је и у главу. Форензичари нису успели да лоцирају из ког правца је метак дошао", рекао је Џибрил.

Међутим, један неименовани високи званичник Националног прелазног савета рекао је да је бивши либијски лидер када је ухваћен био у врло тешком стању, али да је умро због накнадног пребијања.

Британски Би-Би-Си  пренео је и наводе човека по имену Мухамед ал Биби који тврди да је пронашао Гадафија док се крио у канализационим цевима на ободу Сирта и да га је убрзо након тога упуцао.

Према првим информацијама, Гадафи је покушао да побегне из Сирта у конвоју војних возила, који су бомбардовали авиони НАТО-а. У тој акцији, наводно, убијен је командант "зелених снага" Абу Бакир Јонус Џабр.

Иначе, последњи јуриш устаника на Сирт почео је рано јутрос, када су борци новог режима улетели у неколико преосталих зграда из којих су "зелене снаге" пружале отпор.

Борбе су трајале око 90 минута, а неколико возила са Гадафијевим борцима покушало је да изађе из града непосредно пред напад, али су их побуњеници зауставили.

Ухапшено је најмање 16 Гадафијевих бораца и заплењена велика количина оружја и муниције.

Скоро два месеца након заузимања Триполија и највећег дела земље, Гадафијеве присталице су у појединим местима пружале јак отпор, због чега вође новог либијског режима нису могле да прогласе потпуну победу.

Раније ове недеље пало је прогадафијевско упориште Бани Валид. У уторак су бивши побуњеници саопштили да су у последњем упоришту, Сирту, сузбили Гадафијеве присталице на простор од око 700 квадратних метара.

Није сигурно да ли ће Гадафијеве присталице, који су успели да побегну наставити борбу користећи велике количне оружја за које се верује да је Гадафи оставио у склоништима у удаљеној јужној пустињи.

Реакције на Гадафијеву смрт

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је смрт Моамера Гадафија као историјски тренутак за либијски народ.

"Јасно је да данас почиње историјска транзиција за Либију. Зараћене стране сада треба да положе оружје и да се окрену миру", рекао је Бан.

Председавајући либијског Националног прелазног савета Махмуд Џибрил рекао је да ће прелазне власти, најкасније до петка, објавити све информације о убијању Моамера Гадафија, напоменувши да је његовом смрћу земља ослобођена.

Амерички председник Барак Обама оценио да Гадафијева смрт означава крај дугог и болног поглавља либијског народа који ће сад имати могућност да сам гради своју будућност у новој демократског Либији.

Шеф француске дипломатије Ален Жипе истакао је да Гадафијева смрт означава крај 42 године дуге тираније и почетак демократије у Либији, и додао да је "Француска поносна што је помогла либијском народу да поврати своју слободу", навео је Жипе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се либијском народу после смрти тиранина отвара пут за миран почетак.

Број коментара 334

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво