Читај ми!

Оштре казне за организаторе нереда

Прве озбиљније пресуде за нереде у Великој Британији. Двојица младих Британаца осуђена су на четири године затвора као подстрекачи немира, пошто су протесте организовали преко Фејсбука.

Свега неколико дана након што су власти Велике Британије најавиле оштрије казне за учеснике уличних нереда, донете су прве озбиљније пресуде. Двоје младих Британаца осуђено је на четири године затвора, јер су путем друштвених мрежа на Интернету подстицали немире у Лондону и другим градовима.

Двадесетједногодишњи Џордан Блекшо направио је 9. августа страницу на Фејсбуку под називом "Уништити град Норвич", у северозапдној Енглеској. 

Двадесетдвогодишњи Пери Кинан-Сатклиф је позвао на побуну у својој четврти града Ворингтон, такође на северозападу Енглеске, отворивши страну на Фејсбуку под називом "Организовање побуне".

Тужилац је пред судом у Честеру нацео да су младићи "користили Фејсбук да организују и координирају озбиљне немире у тренутку када се такви инциденти дешавају у другим деловима земље".

Полиција је "брзо затворила те странице и осигурала да нико не учествује у планираним догађајима. Без обзира на то, њихове поруке су изазвале панику и побуну у неким деловима града", додао је тужилац.

Обојица су прихватила кривицу за намерно подстицање на вршење преступа. Судија Елган Едвардс навео је да се нада да ће пресуда бити упозорење другима.

Велику Британију су прошле седмице потресли највећи немири у последње три деценије. Пет људи је погинуло, стотине продавница опљачкано, зграде и возила су паљена.

Изгредници су у организацији немира користили друштвене мреже Фејсбук и Твитер, као и телефоне Блекбери за слање порука.

У Манчестеру су, такође, данас донете прве озбиљне пресуде, али непосредним учесницима нереда, од којих је највећа казна две године затвора за пљачку супермаркета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво